8. Simpozij e-Mobility

8. Simpozij e-Mobility

DeMS na simpoziju e-Mobility

Od 15. do 17. septembra 2021 je potekal že osmi simpozij e-Mobility v hotelu Union v Ljubljani. Predstavili so se različni govorci z razvoja področja emobilnosti iz različnih evropskih država, Norveške, Poljske, Češke, Nemčije ter Nizozemske. S strani ameriške ambasade pa smo slišali načrte za prehod na eMobilnost v ZDA.
 
Poljaki do leta 2030 načrtujejo 100 milijonov EUR naložb v nakupne subvencije za e-vozila in 200 milijonov EUR naložb v polnilno infrastrukturo. Nemčija ima zelo kratek rok za dokončanje svojih 1000 lokacij z od 4 do 16 ultra hitrimi polnilnicami, kjer bo država plačala stroške priključne moči. Predstavljala so se tudi podjetja iz Češke in Poljske, med njimi Solaris kot največji proizvajalec električnih avtobusov v EU, ponudniki storitve polnjenja Greenway, Shell, MOL Plugee in drugi.
 
Predstavljen je bil tudi zanimiv projekt, ko je švicarska ekipa z električnim letalom Pipistrel dosegla svetovni rekord o preleteni razdalji na elektriko od Švice do Severnega morja in sedaj na osnovi tega snujejo projekte povezav med obljudenimi nemškimi otoki v Severnem morju s celino. Ker so poleti kratki in trajajo okoli 15 minut, električno letalo nima problema z dosegom in ne zahteva dolgotrajnega ogrevanja motorja in povzroča manj hrupa ter emisij.
 
Zapisal: Marko Logonder

 

Leave a Reply