Polnjenje v tujini

Home / Polnjenje v tujini

Oznake: 

Ta tema vsebuje 13 odgovorov, ima 7 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a  Dejan Šavija 5 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #17715

  Simon Sukič
  Participant

  Pozdravljeni.

  Zanimajo me vaše izkušnje s polnjenjem v tujini, predvsem Hrvaški. Katere (kje in kako) kartice si morem naročiti, kako zanesljive so polnilnice, itd. V prihodnje načrtujem tudi pot na Madžarsko in Italijo. Če ima kdo izkušnje s polnilnicami na Madžarskem in v Italiji bi prosil za nasvete!

  PS: Zanimajo me predvsem hitre polnilnice (CCS).

   

  Lep pozdrav,

  Simon

 • #17724

  Ignac Završnik
  Keymaster

  Za Hrvaško potrebuješ HT (Hrvatski Telekom) in HEP (Hrvatska Elektroprivreda). HT deluje tudi preko PlugSurf.

  Za Italijo si namesti Enel aplikacijo.

  Za Madžarsko uporabi PluShare, večinoma meni znanih je brezplačnih, plačljivih preko parkirnine,…

 • #17726

  Simon Sukič
  Participant

  PlugSurf štima, bom preizkusil konec meseca v Zagrebu.

  Kje pa lahko kupiš Elen (HEP) kartico?

  lpS

  • #17741

   Ignac Završnik
   Keymaster

   Na elen@hep.hr pošlješ  spodnji tekst:

   “Poštovani,

   U prilogu šaljem ispunjen formular za RFID ELEN karticu i kopiju prometne dozvole za električni automobil Hyundai Ioniq MS XXXXX. ”

   V priloga pa dodaš kopijo prometne in kopijo izpolnjenega obrazca.

    

   • #17850

    Simon Sukič
    Participant

    Kartica že prispela, so bili kar hitri. Hvala za info.

 • #17771

  David Ipavec
  Participant

  Za Italijo imaš tudi Duferco kartico(jo imam) predplačniška plačaš 48,80EUR in imaš za 100kWh .

 • #17790

  Janez T.
  Participant

  Kdo ima podatek kako se zaračunavajo polnilnice na avtocesti v Nemčiji? Tank@rast
  nedolgo nazaj so bile brezplačne

 • #17818

  Ignac Završnik
  Keymaster

  Za Tank@Rast je najbolje preveriti https://www.goingelectric.de/stromtankstellen/ Vse polnilne postaje so opremljene s čitalcem kreditnih kartic. V planu so imeli sistem plug&pay z brezstično kreditno kartico. Če pa to že deluje pa ne vem. Nekatere še vedno delujejo po principu priključi in polni.

   

 • #18354

  MiranR
  Participant

  Moja izkušnja polnjenja v tujini!

  Potovanje v tujino z nekaj karticami, ki so bile večinoma za okras.
  Na kratko, potovanje Maribor – Karlsruhe. Tja 890, nazaj 820, dejansko nekaj manj.
  Začetek lepo obetaven, tako kot sem si zamislil. prvič polnil ST Michael hitra polnilnica aktiviral s Petrolovo kartico.
  Naslednja Liezen trgovski center ELI, kljub nedelji garaža odprta polnilnica deluje brez kartice.
  Naslednja Anif pri Salzburgu, nedelja polnim brez problema.
  Naslednja Munchen Lidl (opozorilo deluje samo v času uradnih ur) in tako se je začelo. Naslednja BMZ, ne gre s karticami, ne s klicem. Nato najdem naslednjo, nekakšno transportno podjetje (avtobusna garaža) Inštaliram eno njihovo aplikacijo končno, želim izbrati, plačilo samo s paypalom, ker ga nimam gremo dalje zopet preko celega mesta v kolonah, na prejšnjo, če bi šlo s to aplikacijo, žal ne gre. Na srečo najdem avto hišo M¨Ukra, kjer lahko polnim zunaj, prosta.
  Končno nadaljujem proti Ulmu, nikjer ob cesti nič. Na določenih lokacijah se peljem malo nazaj po aAC, da pridem do polnilnice, kjer niti slučajno kod na črpalki ali v restavraciji ne ve, kako to narediti z njihovo polnilnico. Nadaljujem pot kjer najdem polnilnico ki je označena s CHADEMO, vendar je bilo 5 teslinih in ena teslina z vtikačem typ 2. Sreča, da je bil zraven prijazen uporabnik teslinega avta, ki mi je poklical in pomagal vključiti to polnilnico, saj s slovenskega mobija ni šlo. Ko sem videl, da kljub uri polnjenja ne pridem daleč, sem šel iskat naprej. Malo panike, ha ha. Najdem črpalko v smeri moje poti, ki ima hitro polnilnico. Tukaj najdem prijaznega natakarja, ki gre zraven mene in mi po pogovoru z operaterjem pomaga inštalirati čitalec kode s katerim pridemo na njihovo stran in imajo izbiro za plačilo tudi EC. Tako da sem za 5 € lahko polnil 300 minut, kar seveda ni bilo potrebno. Tako da sem po skoraj 22 urah prispel na končno lokacijo.
  Po nekaj dneh pogumno nazaj, saj je delovni dan in bo vse OK.
  Lepo pri Ulmu IKEA ponudi brezplačno polnilnico, ki je prava zame, vendar samo 20KW. Ogled ikeje in naprej proti Munchnu. Ob avto cesti na obvoznici najdem hitro polnilnico tudi ta je brezplačna. Hvala kdo ve, čigava je, vse si nisem zapisal. KW in km to že.
  Naslednja postaja Anif, zopet vse lepo brez problema. Nadaljujem proti Lieznu, glej ga zlomka ta dan ne gre. Kljub klicu v njihov center ni prave pomoči. Kakšna ironija, ko pridem domov, me čaka njihova kartica, uf in uf. Torej ko ostanem ob polnilnici s 30 % ne upam naprej do naslednje Smatricsove, za katero imam kartico. Zato se vrnem 40 km nazaj do aktivne smatricsove. Napolnim do dobre polovice, da se pripeljem do Bruck na der Muur, kjer sem že pred 30 dnevi polnil brezplačno po posredovanju iz centrale.
  In končno srečno prispel domov.
  Zanimiva izkušnja, precej potrpežljivosti in je šlo. S temi izkušnjami in vsemi dodatnimi karticami, bom naslednjič potoval dodatno 3 ure manj.
  Generalno, EV je uporabna stvar, vendar pripravite se in dobro preverite kartice, pa gre lepo. Ne pozabite, polnjenje gre počasneje kot z bencinarjem. Je pa zelo poceni. Po moji oceni sem zapravil cca 50 €. Čakam na kakšen račun od smatricsa.
  Še moja izkušnja temperaturami. Nisem posebej opazil težave, čeprav je bila temp. malo čez polovico, se je polnil med 20 – 30 kW, po moji oceni in pretočenih kWh. Res pa je bila temperatura posebej nazaj domov pod 20 st. In ves čas dež.
  Je bilo kljub vsemu prijetno, čez mesec dni gremo zopet isto pot.

 • #18355

  Janez T.
  Participant

  Zanimiva iskušnja. Tank&rast polnilnice na avtocesti po Nemčiji ne delujejo? oz. s plačljive?
  Janez

 • #18356

  Ignac Završnik
  Keymaster

  Osebno bi v teoretično v podobnem primeru uporabil tole pot.

  http://www.goingelectric.de/stromtankstellen/routenplaner/2336053/

 • #18357

  MiranR
  Participant

  Dobra ideja za drugič. V nedeljo kup polnilnic ob Lidlih in podobno ne deluje. Nekaj sigurnih že imam določenih, še tukaj jih nekaj dodam in bo naslednjič vse lažje. Ja prvi tečaj je bil malo težji. Še posebnost, Huawei telefon za nekatere aplikacije ni “dober”. Ja res imajo ideje, kako enostavno stvar začiniti.

  Važno je, da me niso prestrašili in grem drug mesec po isti poti, s potnikom več.

   

 • #19584

  Tomaž Fuss
  Participant

  Če bo kdo slučajno planiral na Švedsko, so nama ostale Clever/BEE RFID  kartice – 150SEK (pred naloženih 100SEK, z registracijo se naloži še 50 SEK, po njihovem ceniku zadostuje 150SEK za 20kWh na hitrih polnilnicah; ali pa z registracijo spremeniš v naročniško kartico).

  • Ta odgovor je spremenil/a  Tomaž Fuss 7 mesecev nazaj.
 • #19797

  Dejan Šavija
  Participant

  Če bo vse po sreči, da dobim VW ID.3 v vglednem času bi se mogoče odpravil na Švedsko naslednje leto ali dve.  🙂

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.