Preskok v novo kvaliteto

Preskok v novo kvaliteto

Novoletno srečanje DeMS, Golf klub Arboretum, 6.12.2019

Early Birds, DeMS

Prvi petek v decembru je postal že tradicionalno rezerviran za prednovoletno srečanje članov društva DeMS. Tudi kraj srečanja je postal že tradicionalen in tako bo restavracija Golf kluba Arboretum verjetno tudi v prihodnje gostila posvete in izobraževanja na temo elektromobilnosti.

Sprejemni odbor DeMS

 

Letošnje srečanje na petek, 6. decembra pa je verjetno zadnje množično srečanje članov na tej lokaciji. Že na prejšnjih dogodkih je dvorana komaj zmogla vse udeležence različnih posvetov, za družabnih del dogodka, namenjen vsem članom, pa bo potrebno najti bistveno večji prostor, saj članstvo še kar narašča, s tem, da znaten pripad šele prihaja, ker bo sledil vrtoglavo naraščajoči prodaji električnih vozil v Sloveniji. 

V pričakovanju dogodka
Izmenjava informacij
Polna dvorana
Saša Petejan
Aleš in Damijan, DeMS

Glede na vse izzive je upravni odbor DeMS s predsednikom Ignacom Završnikom na čelu pripravil zelo obsežen spored za letošnje srečanje: predstavitev delovanja norveškega partnerskega društva, novosti na področju avtonomnih vozil, značilnosti baterij, razvoj baterij in el. vozil, spodbude EKO sklada za postavljanja polnilne infrastrukture ter panelno razpravo o plačljivih storitvah polnjenja električnih vozil.

Vse omenjene teme pa niso zgolj zanimivost ali razvedrilo ter pregled stanja v letošnjem letu, marveč so skrbno izbrane v luči neprenehne rasti društva tako kvantitativno kot tudi kvalitativno. Prihodi novih in novih članov ter podiranje številskih rekordov so pri društvu DeMS že skoraj pravilo, tokratna izbira predavanj pa sporoča članom in slovenskih javnosti, da je čas tudi za preskok v novo kvaliteto delovanja, kjer bo društvo svoje znanje in sposobnosti še bolj okrepilo, članom (in ostalim zainteresiranim)  pa ponudilo (še) širši nabor storitev oziroma podpore. 

 

Ignac Završnik, DeMS

Celoten dogodek je otvoril predsednik DeMS Ignac Završnik, ki je poudaril pomen trajnostnega energetskega kroga in vizijo prihodnosti društva: “Želimo se razvijati po vzoru norveškega društva, od katerega lahko, zaradi njihove daljše tradicije in številnih izkušenj, črpamo dobre prakse.”

Dosedanje delo kaže, da je društvo na pravi poti, pogled v prihodnost pa jasen. Predsednik je še na kratko najavil pomen današnjih tem sogovornikov, ki so sledili in zaželel članom uspešno Novo leto.

 

Simon Zgonc, DeMS

Simon Zgonc je predstavil delovanje našega partnerskega društva Elbil z Norveške. Skupaj z Markom Logondrom in Ignacem Završnikom so se podali z električnim vozilom iz Ljubljane v Oslo. Od Norvežanov pa so se lahko iz obilo informacij ogromno naučili. Imajo preko 80.000 članov, za katere skrbijo s profesionalno ekipo 35 zaposlenih. 

Med zanimivostmi je omenil, da se le 27% el. polnilnic na Norveškem nahaja na bencinskih črpalkah, ter, da kljub temu, da je več kot pol novo registriranih avtomobilov električnih in da imajo med vsemi že zelo zajeten delež, pa njihovo polnjenje vseeno predstavlja le neznatno povečanje porabe energije oz. obremenitve el. omrežja.  

Pomen takega društva, kot je DeMS, se najbolje vidi iz podatkov in raziskav norveškega društva: 67% imetnikov električnega vozila je za nakup navdušilo enega ali več nadaljnjih uporabnikov. 

Marko Logonder, DeMS

Marko Logonder je predstavil stopnje razvoja pri avtonomni vožnji in poudaril njene glavne prednosti. Ne glede na to, da smo ta hip, vsaj kar se serijske ponudbe na širšem trgu tiče, še daleč od popoldne avtomatizacije, je logičen sklep, da je prihodnost vsekakor avtonomna! S popolno avtonomijo pa bodo prišle zelo drastične in neverjetno hitre spremembe na področju transporta in z njim povezanih ekonomij, ocenjuje Logonder. 

 

 

Michel Adamič, DeMS
Matjaž in Janja, DeMS

Michel Adamič, raziskovalec na kemijskem inštitutu, je predstavil zelo poglobljen, a poljudno razumljiv vpogled v sestavo in delovanje aktualnih Li-ion baterij. Na inštitutu pa že eksperimentirajo z novimi materiali, “vsem, kar nam pride pod roke”, od katerih si obetajo še boljše lastnosti.

Andrej Pečjak, DeMS

Andrej Pečjak je razkril, s čim vse se pri Metronu ukvarjajo, in se ozrl v prihodnost. Napovedal je digitalizacijo, elektrifikacijo in dekarbonizacijo predvsem v energetiki, pa tudi širše. Dobe pionirstva, entuziazma je prav te dni konec, elektromobilnost namreč postaja “mainstream” posel. Omenil je študijo, po kateri imajo električni avtomobili boljšo statistiko varnosti glede vnetljivosti od bencinskih! Razlika je skoraj desetkratna, javnomnenjski vtis pa je po zaslugi neobjektivnega novičkarjenja drugačen, je še pojasnil.

Vsi zgoraj našteti predavatelji so dejavni člani DeMS. Besedo pa so seveda dobili tudi gostje. 

 

Mojca Vendramin, Eko sklad

Mojca Vendramin (EKO sklad) je predstavila vse spodbude sklada za učinkovitejšo rabo energije in prehod na čistejše tehnologije, s poudarkom na novih ponudbah predvsem za podjetja. Prisotne je seveda najbolj zanimalo, kako bo v prihodnje z različnimi spodbudami in subvencijami. Kakšne točno bodo, bo v začetku leta 2020 odločala vlada, zato je bilo preuranjeno govoriti o številkah. 

 

 

Saša Petejan, Miha Rihar (Petrol d.d.), Boštjan Bertalanič (MOL Slovenija d.o.o.), Jurij Curk (Elektro Ljubljana d.d.) in Andrej Dernikovič (Gen-I d.o.o.)

Besedo so nato dobili gostje Boštjan Bertalanič (MOL Slovenija d.o.o.), Andrej Dernikovič (Gen-I d.o.o.),  Miha Rihar (Petrol d.d.) in Jurij Curk (Elektro Ljubljana d.d.), ki so dobili priložnost predstaviti svojo vizijo prehoda v trajnostno mobilnost in odgovarjali na vprašanja, kje v prihodnosti vidijo vlogo svojih podjetij.

Nagovor evropske komisarke za promet Violete Bulc

V pogovor se je preko video nagovora vključila, danes že bivša evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Pogovor je vodila Saša Petejan. 

Uspešno in v vseh pogledih pestro srečanje seveda ne bi bilo mogoče brez podpore oglaševalcev in pokroviteljev. Tokrat so DeMS kot oglaševalci ali pokrovitelji podprli MOL Slovenija, Petrol, Gen-I in drugi.

Letaki, nalepke DeMS

Udeležencem tokratnega srečanja je presenečenje pripravil tudi Sv. Miklavž s praktičnim darilom – dežnikom DeMS. Članom tudi zelo prav pridejo letaki, s katerimi opozarjajo voznike, ki neupravičeno zasedajo parkirna mesta na polnilnicah ter dvigujejo zavest o bontonu pri uporabi polnilne infrastrukture. 

Druženje še dolgo v noč pa je postreglo še s številnimi zamislimi za delo društva DeMS v letu 2020 in naprej ! 

Zapisal: Stanislav Rozman

Fotografije: Vid Jakop

Video predstavitve: Marjan Božič

 

Nagovor udeležencev s strani Violete Bulc.

Predstavitev norveškega društva.

Leave a Reply