Strokovno srečanje DeMS v Centru Noordung v Vitanju

Strokovno srečanje DeMS v Centru Noordung v Vitanju

Center Noordung
Registracija udeležencev

Gregor Pavšič

Področje elektromobilnosti se izjemno hitro razvija. Tisto, kar je bilo mogoče z električnim avtomobilom prevoziti pred desetimi leti, se zdi danes le še kot »slaba šala«. Tudi zato so pomembna srečanja lastnikov električnih avtomobilov s predstavniki državnih in družbenih institucij s področja elektromobilnosti.

Jutranji pogovori ob kavi

Pomembno bo tudi javno mnenje o elektromobilnosti v slovenski družbi, rdeča nit tega mnenja in posledično večjega sprejemanja pa kredibilne in realne informacije s terena. Te so zelo pomembne, saj se odmikajo od prenapihnjenih uradnih podatkov o zmogljivosti novih vozil (dosegi, čas polnjenja) in konkretnemu vozniku dajejo bolj realen vpogled v to, kaj lahko od konkretnega električnega avtomobila v svojem primeru pričakuje. Uporabnik bo nezadovoljen predvsem takrat, ko bo imel od električnega avtomobila previsoka pričakovanja. Zato so dobre informacije ključne za izboljšanje javnega mnenja o električnih avtomobilih. Upoštevati je treba celovitost informacije, konkretne in osvežene podatke, prilagojenost za konkretno skupino voznikov, zelo pomembno pa se bo še naprej tudi izogibati posploševanju. Nekaj, kar je dobro za Norvežana, morda ni dobro za Slovenca. Nekaj, kar v Nemčiji ne deluje, bo morda veliko bolje uspelo v Sloveniji.

DeMS

Še naprej pa bo treba izboljševati izkušnjo sobivanja z električnim avtomobilom. Na eni strani so pričakovanja razumljivo visoka od avtomobilske industrije, a tudi od upraviteljev javne polnilne infrastrukture. Ta bo eden ključnih dejavnikov hitrosti in obsega razvoja elektromobilnosti v prihodnje. Le z delujočimi, razumljivimi in dovolj razširjenimi polnilnicami je mogoče narediti korak naprej, saj zgolj zanašanje na domače polnjenje prav gotovo ni dovolj.

Ignac Završnik

Nedavno izvedeno tradicionalno strokovno srečanje Društva e-Mobilnost Slovenija v Centru Noordung v Vitanju je odličen primer sodelovanja nevladne organizacije v javnem interesu z odločevalci, ponudniki storitev polnjenja ter drugimi udeleženci na trgu. Ena ključnih tem je bila letos zajeta v skupnem projektu DeMS in ZPS, imenovanem Ocenjevanje polnilne infrastrukture. Razvita metodologija predstavlja temelj za oceno polnilne infrastrukture, pri čemer naši podatki kažejo, da se tega pristopa še nihče ni lotil drugje. V tem kontekstu ponosno delimo svoje znanje tudi zunaj slovenskih meja.

Pozdravni nagovori

župan občine Vitanje g. Andraž Pogorevc

Povezava do videozapisa

direktorica Centra Noordung ga. Neža Pavlič Brečko

Povezava do videozapisa

predsednik Društva e-Mobilnost Slovenija g. Ignac Završnik

Povezava do videozapisa

Predavatelji

g. Gregor Pavšič: Novinarski pogled na električna vozila

Povezava do videozapisa in povezava do predstavitve.

g. Miran Perhavec: Teslova vizija električnih vozil

Povezava do videozapisa.

g. Ignac Završnik: DeMS in ZPS ocenjevanje polnilnih postaj za EV

Povezava do videozapisa in povezava do predstavitve.

dr. Janez Humar (ELES, d. o. o.): Kako nov tarifni sistem spodbuja uvajanje pametnega prilagodljivega odjema

Povezava do videozapisa in povezava do predstavitve.

ga. Nataša Naumović (Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo): Finančne spodbude za polnilno infrastrukturo in brezemisijska vozila

Povezava do videozapisa in povezava do predstavitve.

Polnjenje električnih vozil v času predavanj

Po zanimivih predavanjih je sledil panel z naslovom Ocenjevanje polnilne infrastrukture za električna vozila, na katerem so sodelovali naslednji gostje: Zveza potrošnikov Slovenije (g. Boštjan Okorn), DeMS (ga. Dubravka Bošnjak), ELES d.o.o. (dr. Janez Humar), Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (ga. Vesna Uršič-Krulej), Petrol d.d. (g. Matic Markovič).

Z veseljem in aplavzom smo sprejeli novico gospoda Matica Markoviča, da naj bi januarja 2024 v Ljubljani odprli bencinski servis Barje, kjer bodo polnilna mesta za električna vozila opremljena s streho.

g. Matic Markovič
Vprašanja iz občinstva

Povezava do videozapisa.

Odmor za kavo in rogljiček

Po prijetnem odmoru ob kavi in rogljičku smo nadaljevali s programom, tokrat z našimi gosti iz tujine. Sodelovanje v okviru organizacije GEVA prinaša bogastvo informacij iz sorodnih organizacij v tujini.

g. Martin Demín (DeMS): Can you trust an RFID card?

Povezava do videozapisa in povezava do predstavitve.

g. Christian Peter (EMC Austria): EMC member card/charging card

Povezava do videozapisa in povezava do predstavitve.

g. Franz Liebmann (EMC Austria): Electric Adventures: Circumnavigating Earth 16 Times and the Fun is Just Getting Started!

Povezava do videozapis in povezava do predstavitve.

Po predavanjih naših gostov iz tujine smo se odločili izvesti spletno anketo. Čeprav je bil uporabniški vmesnik nekoliko drugačen od tistega v Postojni, smo se hitro prilagodili novemu izzivu. Rezultati so bili zanimivi.

Po zaključku strokovnega dela je sledila prijetna pogostitev v bližnjem gostišču Kuzman. Pogovori, izmenjava izkušenj in razmišljanj so potekali v prijateljskem vzdušju. Poudarjamo, kako pomembno je deliti dobro, in takšna neformalna izmenjava mnenj in idej je prav to, kar nas napolni z zadovoljstvom.

Po kulinaričnem delu je sledil voden ogled Centra Noordung. Izjemen vodič si zasluži vse pohvale za svoje strokovno vodenje in odlično odzivanje na različna vprašanja s strani naše skupine. Med ogledom smo izvedeli številne zanimivosti, med drugim tudi to, da bodo 4. 12. 2023 izvedli javljanje z Mednarodne vesoljske postaje.

Voden ogled Centra Noordung v angleškem jeziku

Iskrena zahvala našim članicam, članom, pokroviteljem, sponzorjem in partnerjem za prispevek pri izvedbi dogodka. S svojim prostovoljnim delom ali finančno podporo naših partnerjev smo omogočili uspešen potek strokovnega srečanja Društva e-Mobilnost Slovenija. 

Dobra volja

 

Pri dogodku so nas podprli

Leave a Reply