Test porabe VW e-UP in Škode CitiGo iV ter HYUNDAI Ioniq

Test porabe VW e-UP in Škode CitiGo iV ter HYUNDAI Ioniq

Na lep poletni dan je padla odločitev, da se naredi primerjalni test bratrancev, VW e-UP in Škode CitiGo iV, ki jih izdelujejo v isti tovarni na Slovaškem in veljata trenutno za zelo varčna mestna malčka.

Poziranje v Ljubljani

Tokrat sta v roke segla Društvo za e-mobilnost Slovenije in Car sharing Avant2Go ter organizirala mini poletni test ter v času kislih kumaric ponudila nekaj zanimivih in uporabnih lahkotnih vsebin.

Da naredimo test zanimiv, smo mestna malčka postavili ob bok enemu najbolj varčnih vozil na trgu, in sicer Hyundai Ioniqu prve generacije ter jih preizkusili na avtocestni trasi pri polni avtocestni hitrosti, kar za bratranca pomeni tudi najvišjo hitrost, na relaciji Ljubljana – Piran.

VW e-UP
Škoda Citigo e iV
Hyundai Ioniq

Na prvi sončni avgustovski dan v letu 2020 smo se zbrali na začetni lokaciji Hotela NOX v Ljubljani, kjer smo vsa tri vozila napolnili na 100 %, nastavili prezračevanje in klimatizacijo na 22℃, ponastavili potovalne računalnike ter se ob 13:00 zapodili v šentviški predor proti obali.

VW eUP pogled proti Škodi Citigo e IV

Promet je bil tekoč in z lahkoto smo zagotavljali avtocestno hitrost na zgornji meji omejitve.

Ravbarkomanda

Prva postaja je bilo počivališče Ravbarkomanda, ki je bila tudi najvišja točka našega testa. Odločili smo se zamenjati voznika VW in ŠKODE, da izničimo vpliv voznika na rezultate ter na hitro preverimo potovalne računalnike in primerjamo vmesno porabo vseh treh udeležencev.

e-Up je kazal porabo 16,2 kWh/100km, Ioniq 16,5 kWh/100km in CitiGo iV 17,4kWh/100km.

Prva ugotovitev je sledila, da je bil mogoče voznik Škode malce bolj težkega podplata, kljub temu da smo vsi istočasno štartali in tudi prispeli na vmesni cilj. Torej je menjava voznikov pravilna odločitev.

Blaž Hrovat in Marko Logonder

Naslednja postaja na spuščajoči poti proti obali je bila ultra hitra polnilnica Ionity v Kopru, kjer smo lahko preverili stanje napolnjenosti baterije, hitrost polnjenja in količino pretočene energije.

Z največjim odstotkom napolnjenosti baterije je prispel e-UP in sicer s 56 %, sledil je Ioniq s 55 % in CitiGo s 53 %. Ioniq ima nekoliko manjšo kapaciteto baterije, tako da odstotek ni primerljiv.

Dokumentiranje

Priklop na hitro polnilnico za točno 6 minut nam je povedal, kako hitro je mogoče polniti in količino pretočene energije. Ioniq je napolnil v tem času kar 6,4 kWh in je polnil z močjo 64 kW, CitiGo je napolnil 2,64 kWh in polnil s 26,4 kW ter e-UP 2,53 kW in polnil s hitrostjo 25,3 kW.

Postanek na ultra hitri polnilnici

Drugi vmesni rezultat porabe po potovalnem računalniku je malce premešal mesta, in sicer se je Ioniq izkazal s porabo 12,6 kWh/100km, e-Up 13,2 kWh/100km in CitiGo iV z 14,0 kWh/100km. Več kot očitno je, da stara kmečka logika, da teža vozila pomeni večjo porabo po klancu navzgor in večjo regeneracijo energije po klancu navzdol, popolnoma drži, kar je Ioniq dokazal v praksi. Še vedno pa ni jasno katera voznikova noga, če sploh, je kriva za razliko med bratrancema VW in Škodo.

Ker je na obali postalo vroče, smo se hitro odpravili čisto do vode v Piran in to kar na Tartinijev trg!

Piran

Na cilju smo ponovno preverili potovalne računalnike in zabeležili končne rezultate. Kot pričakovano je Ioniq kazal porabo 12,1 kWh/100km, sledil je e-UP z 12,6 kWh/100km in nato CitiGo iV z 13,5 kWh/100km.

Preverjanje porabe po števcu

Ker pa vemo, da se lahko potovalni računalniki včasih malce zmotijo, smo naredili še dokončni test s polnjenjem, da preverimo, koliko kWh je bilo treba pretočiti, da je vozilo doseglo 100 % napolnjenost. Pri tem smo dodali tudi rezultate polnjenja na Ionity.

Ugotovili smo, da je najmanj energije prenesel Ioniq in sicer 16,4 kWh, sledil je e-UP z 18,63 kWh in CitiGo iV z 19,37 kWh.

Preračunano na prepotovano razdaljo 125 km in porabljeno energijo na vtičnici, je bil tudi tu zmagovalec testa ioniq s porabo 13,12kWh/100km sledil je e-UP s 14,90 kWh/100km, kot največji »potratnež« se je izkazal  CitiGo iV s porabo 15,49 kWh/100km.

Če se vrnemo na izhodišče primerjalnega testa bratrancev VW in Škode lahko ugotovimo, da kljub temu da sta vozili v osnovi enaki z nekaj kozmetičnimi popravki in se enako dobro vozita, obstaja drobna razlika v porabi 0,6 kWh/100 km, ki pa jo lahko pripišemo razliki v velikosti pnevmatik. VW e-UP bil obut v pnevmatike R15 65/165, Škoda CitiGo iV pa v R16 50/185.

Pogled na plažo

V glavah se nam že porajajo ideje, kako izzvati zmagovalca testa Hyundai Ioniq-a na novem testu in mu ponuditi resnega tekmeca ali celo dva.

Imate ideje?

Do takrat pa vas ekipi Avant2Go in DeMS lepo pozdravljata!

Ignac Završnik, Škoda Citigo e iV
Marko Logonder, VW e-UP
Blaž Hrovat, Hyundai Ioniq

 

 

Zapisal: Marko Logonder

Vozniki: Marko Logonder, Blaž Hrovat in Ignac Završnik

Fotografije: Simon Pintar, Marko Logonder, Blaž Hrovat in Ignac Završnik

Leave a Reply