DeMS povezuje v električni mobilnosti

DeMS povezuje v električni mobilnosti

9. mednarodno strokovno srečanje Društva e-Mobilnost Slovenija na Ptuju

Po sprejetem dvoletnem načrtu dela Društva e-Mobilnost Slovenija imamo vsako leto dve strokovni srečanji. Prvo običajno pred poletnimi počitnicami, drugo pa v zadnjem mesecu leta. Letošnje 9. mednarodno strokovno srečanje Društva e-Mobilnost Slovenija se razlikuje v tem, da povezujemo sosednje države in zato smo povabili tudi goste iz tujine. Poleg njih so bili del strokovnega programa tudi odločevalci iz Ministrstva za infrastrukturo in Eko sklada. Vsekakor pa ni manjkalo tudi ponudnikov storitev polnjenja, ki so sodelovali kot gostje na panelu z naslovom “Izzivi na področju polnilne infrastrukture”. Najbolj zanimiv del so predstavljali DeMS predavatelji, naši člani, ki so se izkazali na različnih področjih, povezanih z emobilnostjo in trajnostnim krogom.

Petek, 3. 6. 2022
Prihod organizatorjev in udeležencev na Ptuj. Pred vhodom se nas je zbralo devetindvajset članic in članov. Vstop v vinsko klet je bil prehod v naravno ohlajen prostor, kar je ob toplem vremenu pomenilo osvežitev. Voden ogled z razlago zgodovine kleti, ki je pestra in sega od rimskih časov dalje. Najdražje posamezne steklenice v vinskem arhivu dosegajo vrednosti 45.000 €. Žal se ni nihče odločil za nakup 🙂  Po ogledu kleti je sledil obisk bližnjih gostišč, nekateri so vztrajali do zgodnjih ur. Pogovorov na temo emobilnosti namreč nikoli ne zmanjka.

Sobota, 4. 6. 2022

8.00-10.30 zbor in registracija pred Mestno hišo Ptuj. 

Boštjan Završnik, najbolj zaslužen za organizacijo dogodka. Če ste imeli kakšno težavo jo je z veliko dobre volje rešil. Od razporejanja vozil, polnjenja, zaklenjenih čelad,…

Boštjan Završnik, vodja organizacije

V registracijski pisarni so se mu pridružile naše članice. Skrbno urejena registracija skupaj s kavo in rogljičkom je nekaj, kar ti ostane v spominu.

 

Dobra volja udeležencev
Mladina
Strokovnjak na delu


Razstava aktualnih modelov električnih vozil, polnilne infrastrukture, testne vožnje.

  • Mercedes-Benz EQA
  • Fiat 500e
  • Citroen e-C4
  • Peugeot e-2008 SUV

 

  • Cupra Born
  • Audi E tron GT 
  • Škoda Enyaq iV80
  • ID.4 Pro. Perf.
  • Renault Megane E-Tech

Poleg vozil naših pokroviteljev in sponzorjev smo predstavili tudi druga električna vozila. Od serijskih do predelanih električnih vozil.

 

Stojnice na tržnici Ptuj.

Stojnice so bile namenjene našim članom, ki so predstavili izdelke in storitve svojih podjetij. Zanimivi izdelki, storitve in testne vožnje so bili omogoči na mestni tržnici. Za popestritev pa so poskrbeli gostje,  akrobatska skupina Dunking Devils.

Jutranja dobra volja
Prihodi udeležencev
Na eni fotografiji udeležena vozila iz treh držav

9.30 in 11.00 voden enourni ogled mesta in gradu v manjših skupinah

Voden ogled
Gneča pred mestno hišo 1.0
Gneča pred mestno hišo 2.0

13.00 kosilo na tržnici za udeležence dogodka


14.30 skupinsko fotografiranje pred Mestno hišo Ptuj

Ptuj 2022

15.00 – 19.00 Program za strokovni del, Mestno gledališče Ptuj

Po izredno vročem dnevu smo se preselili v ohlajeno dvorano Mestnega gledališča Ptuj. Začel se je strokovni del srečanja.

Mestno gledališče Ptuj v barvah društva
Zbiranje udeležencev

15.00 Otvoritev; županja MO Ptuj ga. Nuška Gajšek. predsednik DeMS g. Ignac Završnik in predsednik Privredne/Gospodarske komore FBIH g. Mirsad Jašarspahić.

15.10 DeMS predavatelji; baterijski hranilniki v javnem energetskem sistemu (g. Andrej Pečjak, g, Jan Bohinec), baterijski hranilniki (g. Dejan Lavrič in g. Matjaž Lavrič), e-Motorji za letala (g. Roman Sušnik in g. Uroš Klopčič), e-Motorji za plovila (g. Peter Pikl), e-Vozilo predelano (g. Arber Kramar).

Povezava do predstavitev Metron in GEN-i Povezava do predstavitve
Povezava do predstavitve

Povezava do predstavitve

Povezava do predstavitve  

16.15 DeMS gostje iz tujine; “Strujni krug” (g. Tin Koren) in “Tesla Motors Club Croatia” (g. Vanja Katič) iz Hrvaške ter “Udruženje za elektromobilnost” iz Bosne in Hercegovine ( ga. Anela Karahasan, g. Armin Hodžić)

Povezava do predstavitve Povezava do predstavitve
Povezava do predstavitve  

17.00 Odmor za kavo

 

17.20 Predstavitev pokroviteljev; MOL Slovenija d.o.o. (g. Boštjan Bertalanič) in Petrol d. d. (g. Luka Strnad Peterca)

Predstavitev pokrovitelja MOL Slovenija Predstavitev pokrovitelja Petrol d.d.

 

18.00 Predstavitev odločevalcev; Ministrstvo za infrastrukturo (ga. Vesna Uršič-Krulej) in Eko sklad (g. Boštjan Plut)

Predstavitev EU projekta IDACS Predstavitev Eko sklad

 

18.20 Panel “Izzivi na področju polnilne infrastrukture”; odločevalci Ministrstvo za infrastrukturo (ga. Marija Lesjak) in ponudniki: MOL Slovenija (g. Boštjan Bertalanič), Petrol (g. Matjaž Šiftar*), MOON (g. Dušan Lukič), Elektro Ljubljana (g. Jurij Curk).

*g. Matjaža Šiftarja je na panelu zamenjal g. Luka Strnad Peterca

Medsebojni dialog je osnova vsake komunikacije, ki lahko prinese pozitivne rezultate za vse deležnike. Ljudje smo si različni in tako imamo tudi različne poglede na probleme, ki jih na področju emobilnosti srečujemo dnevno. Panelisti in udeleženci so opozorili na nekaj izzivov s katerimi se bomo spoprijeli v prihodnosti. Omenjeni so bili cenovna politika stroškov polnjenja, ki spodbuja prehod na čistejše vire energije ter preprosta uporaba polnilne infrastrukture in gostovanje, kar nam bi omogočilo, da bo prehod iz fosilnih vozil na električna vozila preprost in zaželjen.

Pogled na oder
Udeleženci

19.00 Zaključek in pogostitev

Pogovori o emobilnosti so se na neformalni način in v manjših skupinah nadaljevali pozno v večer.  

Nedelja 5. 6. 2022

Po naporni soboti je sledil bolj sproščen in neuradni del.  Imenovali smo ga “Presenečenje”. Vožnja z ladjico in piknik. Če nas je bilo v soboto preko 100, nas je bilo v nedeljo polovico manj.

Za konec pa je udeležence čakal še 10-minutni sprehod do centra mesta Ptuj.  Za nekatere izmed nas pravo presenečenje.

10.30 – 12.30 Presenečenje !

Presenečenje 1.0
Presenečenje 2.0
Presenečenje 3.0

 

Zapisano na spletu

Vtisi in komentarji na spletu​​ 
Zahvala za izvedbo dogodka gre našim članicam, članom, pokroviteljem, sponzorjem in partnerjem, ki so nam omogočili izvedbo dogodka. Pri stroških pogostitve v Mestne gledališču Ptuj nas je podprl naš sponzor Petrol d.d. Za zagotovitev trajnostnih ciljev, ki pripomorejo k dobrobiti širše družbe, smo 10 % teh sponzorskih sredstev namenili za lončke, krožnike in pribor iz recikliranega materiala.

 

Powered by

Logo društva DEMS

 

 

 

Leave a Reply