DeMS – Kako prihraniti pri polnjenju?

DeMS – Kako prihraniti pri polnjenju?

Vse več voznikov se odloča za prehod na električna vozila, pri čemer naj bi ena od ključnih prednosti bila nižji strošek polnjenja v primerjavi z bencinskimi vozili. 

Tabela 1: Rast prodaje BEV v Sloveniji, delež v celotni prodaji 8,71 %

Vir: https://alternative-fuels-observatory.ec.europa.eu/transport-mode/road/slovenia

 

Na primer vožnja 100 kilometrov z bencinskim avtomobilom stane približno 9,25 € (poraba 6,7 L / 100 km in cena 1,381 € na liter), medtem ko je strošek za isto razdaljo z električnim vozilom povprečno 3,96 € (18 kWh po 22 ct/kWh) če polnimo doma iz omrežja.

Polnjenje na cilju

Vendar se stroški polnjenja lahko razlikujejo glede na lokacijo in čas polnjenja vozila. Ponujajo se raznolike možnosti, vključno z možnostjo hitrega polnjenja brez naročnine, ki se lahko giblje med 9 € in skoraj 18 €, ter s počasnim polnjenjem na ulici, kjer tarife znašajo od 6,8 € do 7 € za 100 kilometrov. Posamezniki, ki polnijo doma, imajo na voljo različne možnosti, pri čemer je polnjenje doma z uporabo sončnih panelov najugodnejša možnost, saj stane manj kot 4 € na 100 km.

Žirovnica

V Sloveniji je na voljo približno 1750 javnih polnilnih postaj, pri čemer se cene polnjenja lahko razlikujejo od 15 centov na kWh do 90 centov na kWh. 

Tabela 2: Skupno število polnilnih mest glede na klasifikacijo AFIR.

Vir: https://alternative-fuels-observatory.ec.europa.eu/transport-mode/road/slovenia

Če obiščete eno od hitrih polnilnih postaj, se cene gibljejo med 45 in 90 centi na kWh. S članstvom in mesečno naročnino lahko vozniki dobijo določen popust na redno ceno, kar se izplača tistim, ki redno polnijo na poti. Spletne informacije o cenah na posamezni polnilni postaji je najbolje poiskati na https://www.chargeprice.app/.

Povprečna cena električne energije iz omrežja za polnjenje v državi znaša trenutno 22 centov na kWh z DDV, kar pomeni, da voznik plača približno 4 € za 100 kilometrov vožnje.

Vir: https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/11505

Najcenejša možnost vsekakor ostaja polnjenje doma, še posebej, če imate fotovoltaične panele. V tem primeru je strošek polnjenja bistveno nižji kot z bencinskim avtomobilom, in lahko prevozite precej več kilometrov za enak znesek.

P.s.

Še en nasvet: V nekaterih občinah še vedno najdete polnilnice, kjer je sistem »priključi in polni« na voljo brezplačno. Brežice, Vitanje, Ajdovščina …, vendar lahko pričakujemo, da se bo to v prihodnosti verjetno spremenilo.

Zapisal Marko Logonder

Uredil Ignac Završnik

Lektoriral Matjaž Potrč

 

Leave a Reply