V DeMSu združujemo vse

V DeMSu združujemo vse

8. mednarodno srečanje Društva e-Mobilnosti Slovenija v Žužemberku je uspešno zaključeno v skladu z našim poslanstvom. Namen in poslanstvo Društva e-Mobilnost Slovenija je splošna promocija elektromobilnosti in ozaveščanje javnosti s ciljem pospešiti prehod v nizkoogljično družbo na področju prometa.

Pogled na prizorišče

V vročem junijskem dnevu smo se zbrali v kraju Žužemberk ob obrežju reke Krke, na idilični lokaciji, kjer smo lahko v prijetni senci izvedli svoj dogodek. Lokacija je bila deležna pohvale vseh udeležencev, le nekateri smo imeli manjše težave najti mikrolokacijo, vendar se je, ob ustrezni pomoči organizatorjev, rešilo tudi to.

Priprava plovila za e-Plovbo

Za kakovostno izvedbo dogodka gre zahvala našim članom Robertu Resniku, Damijanu Skubetu, Marjanu Božiču ter sprejemnemu odboru (Lucija Božič, Tjaša Resnik in Petra Bavdek), ki so poskrbeli za registracijo udeležencev.

Sprejemni odbor v jutranjih urah

Pri takšnih dogodkih je ključno, da ima društvo podporo svojih članov v lokalnem okolju. In tudi v prihodnje bo tako, saj se že govori o prihodnjem srečanju na Štajerskem.

V prizadevanju za čistejšo prihodnost sta nas letos podprli dve podjetji. GEN-I d. o. o. s svojo blagovno znamko GEN-I Sonce in Avto Slak d. o. o., s predstavitvijo VW ID.4, kjer so bile omogočene tudi testne vožnje.

Pokrovitelj Avto Slak d.o.o.

Prihod GEN-I Sonce ekipe z električnimi motocikli je bilo pravo presenečenje. Električni motocikli so še vedno novost na področju e-mobilnosti in posledično je bilo zanimanje udeležencev precejšnje.

Prihod motoristične ekipe
Pokrovitelj GEN-I d.o.o.

Za jutranje okrepčilo sta poskrbela člana Linda in Miran Komel s pršutom, sirom, olivami ter domačim kruhom. Ob tem pa smo bili deležni tudi jutranje kave.

Jutranja malica za udeležence

Prihod naših mednarodnih udeležencev je vedno doživetje. Primer predelanega BMW-ja, ki ga poganjajo baterije iz Tesle je lep primer predelave g. Matije Lisičaka iz sosednje Hrvaške. Zadnja homologirana predelava vozila Peugeot našega člana Arberja Kramarja pa pomeni, da časi predelovalcev iz fosilnih vozil na električna vozila še niso mimo.

Mednarodna udeležba
Predelano e-vozilo
Prihod članov iz Slovenije in Slovaške

Za artistični vložek žongliranja je bilo poskrbljeno s strani mladega udeleženca, navduševal nas je Žiga Lavrič. Zasluženo je bil deležen aplavza.

Artist

Pogovori med člani, izmenjava mnenj, predstavitev pokroviteljev, vse to je povzročilo zamudo pri planiranem urniku. Malce z zamudo glede na program je sledil moj nagovor, nato pa še nagovor župana Žužemberka, g. Jožeta Papeža. Dobrodošlica vsem udeležencem in zahvala organizatorjem je bila nit nagovora obeh.

Nagovor župana
Nagovor predsednika društva

Po nagovoru smo se zaradi številne udeležbe, razdelili v dve skupini. Ogledali smo si Žužemberški grad in Železo-Livarski muzej v Dvoru.

Na poti proti Dvoru

Tehnična dediščina na Slovenskem je bogata tudi na področju železo livarskih izdelkov. Ob vodenem ogledu in obisku muzeja smo izvedeli veliko novega. Ste vedeli, da so tire in vozičke v Postojnski jami naredili v tej livarni? Za časa Avstro-Ogrske je livarna v Žužemberku veljala za najbolj kvalitetno livarno v vsej državi. Vsak dan se človek nauči kaj novega, npr. obstajajo tudi strešniki iz litega železa. Pri dolgotrajnosti pa še danes nimajo tekmecev.

Razlaga zgodovine livarne
Notranjost muzeja

Grad Žužemberk. Postopoma zapuščen in dokončno porušen v drugi svetovni vojni, je bil kasneje delno obnovljen do današnje oblike. Najbolj znan je kot rojstno mesto kneza Janeza Vajkarda I. Turjaškega. Ob vodenem ogledu gradu smo s pomočjo vodičke spoznali zanimive zgodbe iz preteklosti. Najbolj prijetno pa je bilo v kleti, zaradi temperature in zaradi kozarca vina.

Pogled na Kočevske gozdove

Po ogledih lokalnih znamenitosti smo se ponovno srečali na zbornem mestu. Za pogostitev so poskrbeli gasilci iz PGD Žužemberk.

Kot je bilo obljubljeno na vabilu, je sledilo presenečenje, vožnja z Marjanom Božičem in čolnom na električni pogon po reki Krki. Interesa je bilo veliko in prepeljanih oseb nismo šteli.

Prva e-Plovba za pokrovitelje
Dame imajo prednost pri e-Plovbi

Ob tem pa so se številni radovedneži zbrali ob električnih motorjih, predvsem v fotografske namene.

Organizator Robert Resnik
Organizator Marjan Božič in predstavnica GEN-I Sonce Dubravka Gramc

Zvečer smo se tudi najbolj vztrajni poslovili in si obenem obljubili, da bo takšnih dogodkov v prihodnje še več. Predvsem moramo dodati še možnosti testiranja najnovejših električnih vozil in morda tudi program, kjer se bomo bolje spoznali med seboj.

Zapisal

Ignac Završnik

P.S.

  • Postali smo del cestnih blodenj našega člana Alana Orliča.

  • Fotografije narejene s strani našega člana Roberta Resnika
  • Za video posnetek je poskrbel naš član Nejc Končan

  • Še nekaj fotografij naše članice Dubravke Gramc
  • Za fotografije se zahvaljujem: Marjanu, Igorju, Maksu, Blažu, Robertu,  Boštjanu, Alenki,… 
Pokrovitelj GEN-I Sonce
Pokrovitelj Avto Slak d.o.o.

Leave a Reply