DeMS soustanovitelj svetovnega združenja EV – GEVA

DeMS soustanovitelj svetovnega združenja EV – GEVA

SPOROČILO ZA JAVNOST,

  1. junija 2021

Kontakt:

Stanislav ROZMAN, stanislav.rozman@dems.si, 070 77 21 69

Ustanovljeno svetovno združenje voznikov električnih vozil

(Global EV Drivers’ Alliance  – GEVA)

Člani združenja podpirajo pobudo, da bi bila električno gnana

vsa lahka in osebna vozila do leta 2030

 

Ljubljana, 9. junija 2021 — Sedemintrideset zvez voznikov električnih vozil (EV) je združilo moči in ustanovilo svoje svetovno združenje, Global EV Drivers’ Alliance (GEVA), ki bo glas uporabnikov električnih vozil po celem planetu ter vodilo k prehodu na čistejšo, električno podprto trajnostno mobilnost. Neprofitna, nevladna in iz korenin zrasla organizacija zbira ter izmenjuje dobre prakse, zamisli in informacije članov društev električnih vozil, ki bodo v pomoč in navdih vsem ostalim za pospeševanje električne mobilnosti v domačih okoljih in vsepovsod po svetu. Združenje je pripravilo videoposnetek, s katerim se sočasno predstavlja po celem svetu.

Člani združenja GEVA pozivajo k temu, da bi vsi novi osebni avtomobili in lahka transportna vozila v prodaji v njihovih deželah imela električni priklop do konca desetletja. Premik k električni mobilnosti je ključen za hitro zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov, v izogib nevarnim podnebnim spremembam, pa tudi za izboljšanje kakovosti zraka lokalno, za zmanjševanje dihalnih obolenj v mestih po vsem svetu. S hitrim tehnološkim napredkom v tehnologiji električnih pogonov in z novimi in novimi vozili, ki prihajajo na trge vsakih nekaj mesecev, je ta cilj povsem dosegljiv.

Hiter prehod v električno mobilnost je izvedljiv s pomočjo primerne politike v posameznih državah. V Nemčiji, na primer, je tržni delež priključnih vozil zrasel od 3 % v letu 2019 na 13,5 % v letu 2020, v Veliki Britaniji pa iz 3,2 % na 10,7 % v istem obdobju! S sodelovanjem lahko združenja električnih vozil izmenjujejo najboljše prakse in strategije, zagotavljajo, da se glas voznikov EV sliši in o politikah glede EV razpravlja širom sveta.

Poleg reševanja podnebja in izboljšanja kakovosti zraka električna vozila uporabnikom ponujajo številne prednosti, prihranke, pripravnost polnjenja z elektriko namesto z naftnimi derivati, lažje in manj pogosto vzdrževanje ter elegantno in zmogljivo vozniško izkušnjo elektromotorja.

Eden prvih skupnih podvigov združenja GEVA bo udeležba na podnebni konferenci Združenih narodov COP26 v Glasgowu novembra 2021. V povezavi s tem dogodkom bodo članice združenja priredile dogodke v svojih deželah, ter podprle rally na poti proti Škotski kot promocijo električne mobilnosti kot pomembne panoge v boju proti podnebnim spremembam.

Prehod k električnim vozilom doživlja eksponentno rast, z več kot 3,24 milijona električnih vozil, prodanih po svetu leta 2020, v primerjavi z 2,26 milijona v letu 2019, COVID pandemiji in spremljajoči recesiji navkljub.

V Društvu e-Mobilnost Slovenija (DeMS) smo ponosni, da smo postavili tudi Slovenijo na zemljevid najbolj naprednih držav na področju trajnostne mobilnosti in zelo veseli, da smo soustanovitelji in polnopravni člani tega reprezentativnega in naprednega združenja, ki bo gotovo igralo pomembno vlogo pri napredku in širitvi električnega transporta.

Združenje Global EV Alliance sestavljajo organizacije iz Avstralije, Avstrije, Kanade, Kolumbije, Kostarike, Velike Britanije, Francije, Nemčije, Madžarske, Irske, Nizozemske, Belgije, Brazilije, Slovenije, Španije (Katalonije), Hrvaške, Danske, Nove Zelandije, Norveške, Filipinov, Poljske, Portugalske, Škotske, Srbije, Švedske, Švice ter ZDA. Za več podrobnosti obiščite

globalevalliance.com.

###

O Global EV Alliance

Global EV Alliance je združenje nacionalnih društev voznikov električnih vozil s celega sveta. Omogočamo globalno sodelovanje na področju dobrih praks, ozaveščanja, izobraževanja in drugih pobud na področju električnih vozil in trajnostne mobilnosti. Verjamemo, da je mobilnost brez izpustov nujna za spopad s podnebnimi spremembami. Naš cilj je planet, kjer je ves transport trajnostni, čist in električen!  globalevalliance.com trenutno združuje 37 organizacij iz 26 držav s skupno več kot 105.000 člani.

O Društvu DeMS

Društvo e-Mobilnost Slovenija (DeMS) je daleč največje in strokovno najbolj podkovano združenje, v katerem se srečujemo vozniki z elektriko gnanih vozil. Smo nevladno in nadstrankarsko društvo, ki prireja strokovna srečanja na temo trajnostne mobilnosti, izobraževanja za nove uporabnike električnih vozil in še številne druge dejavnosti s področja EV. www.dems.si

Leave a Reply