Povezujemo eSlovenijo 5.0

Povezujemo eSlovenijo 5.0

Dobra volja, kljub slabemu vremenu

V aprilu se društvo DEMS običajno odpravi na tradicionalni izziv Lendava–Koper. V tokratni 5. izvedbi je 16 električnih vozil uspešno prevozilo 305 kilometrov med stolpom Vinarium v Lendavi in hitro električno polnilnico Ionity v Kopru. Naj že na začetku omenim, da smo vsi srečno in brez večjih težav prispeli v Koper, saj je bila varnost na prvem mestu in izziv ni hitrostna preizkušnja, pač pa primerjava električnih vozil v realnem vremenu in voznih razmerah ter izmenjava izkušenj in informacij med uporabniki električnih vozil.

Potek izziva je že ustaljen in kot običajno se je večina udeležencev in udeleženk zbrala na hitri polnilnici MOL v Lendavi. Nekateri smo tja prispeli s precej praznimi električnimi zalogami, ampak po približno dveh urah smo bili skoraj vsi na 100 %. Ob kavi, pogovorih in opazovanju polnjenja pri različnih vozilih je čas hitro minil.

Tradicionalno nas je podprlo podjetje MOL Slovenija d. o. o. z brezplačno hrano in pijačo za udeležence. Uporabnikom električnih vozil pa je bila bistvena možnost brezplačne uporabe ultra hitre polnilne postaje MOL Pince sever.

Gneča v Pincah

Kratko vožnjo in nekaj višinskih metrov kasneje smo prispeli do stolpa Vinarium nad Lendavo, kjer smo se zbrali vsi udeleženci in udeleženke tokratnega izziva. Izkoristili smo (za zdaj) omejene možnosti polnjenja prek navadnih vtičnic in nekatere avtomobile dopolnili vse do 100 %. Obiskal nas je lendavski župan Janez Magyar in zagotovil, da bo v času naslednjega izziva na tej lokaciji stala tudi polnilnica za električna vozila.

Janez, Ignac in Blaž


Bilo je dovolj časa za klepet in izmenjavo izkušenj, kratko in glasno predstavo vozil Tesla, ogled okolice z vrha stolpa in (skupinsko) fotografiranje. Vreme je bilo rahlo deževno in napočil je čas za odhod. Vsi udeleženci so zapisali napolnjenost baterij in čas odhoda, saj je bil en od namenov dogodka primerjava vozil na 300 km poti do Kopra. Nekateri so pot opravili pri najvišji dovoljeni hitrosti, drugi pa smo bili nekoliko počasnejši in varčnejši. Tokrat je pomembno vlogo igralo tudi vreme, saj smo na poti doživeli malo sonca, veliko dežja in vsaj dve plohi z nalivi, sodro in vetrom.

Dež in nekje v megli zasnežen Nanos.


Trajanje poti je torej odvisno od kapacitete baterije, hitrosti vožnje in hitrosti polnjenja, kar je razvidno iz razpredelnice, kjer so zbrani podatki vseh vozil na tokratnem izzivu. Če izpostavim samo nekaj vozil; najnižjo porabo električne energije na 100 km je z varčno vožnjo pokazal Volkswagen e-UP, najvišjo porabo in tudi najvišjo povprečno hitrost pa Tesla Model Y. Če bi zamenjali načina vožnje med tema voziloma, bi se verjetno zamenjali tudi na lestvici porabe. V enakih pogojih in na isti relaciji je namreč poraba najbolj odvisna prav od načina vožnje, višja hitrost običajno pomeni višjo porabo. Najdlje je trajalo potovanje z Dacio Spring, ki ima tudi najmanjšo zmogljivost baterije in precej počasno polnjenje, a je trenutno tudi eden izmed najugodnejših električnih avtomobilov na trgu. Nekateri avtomobili so zmogli pot brez vmesnega polnjenja, nekateri so potrebovali le kratek postanek, tretji pa tudi dva daljša.

Statistika poti “Povezujemo eSlovenijo 5.0”
  • informacije o povprečni porabi in kilometrih so pridobljene iz električnih vozil
  •  povprečna moč polnjenja pomeni povprečje prvih 6 minut polnjenja
  • v testu smo skupno porabili 830 kWh

Na polnilnici Ionity v Kopru smo preverili tudi moč polnjenja različnih vozil in napolnili baterije za nadaljnjo pot. V primeru zelo hitrih polnilnic je hitrost polnjenja odvisna od vrste, kapacitete in temperature baterije. Proizvajalci običajno navedejo najvišjo hitrost polnjenja, tu pa zberemo realne podatke in tudi na tem področju so se vozila Tesla izkazala.

Na cilju v Kopru sta nas čakala naša člana Toni in Živko

Takamaka

V Luciji v lokalu Takamaka je ob okusni hrani sledil zaključek srečanja. Razpoloženje je bilo veselo, saj smo prav vsi srečno in v pričakovanem času prispeli do cilja. Izkušena ekipa je poskrbela za odlično organizacijo in mislim, da lahko zapišem v imenu večine, da se bomo z veseljem še kdaj udeležili izziva Lendava–Koper. Druženje in izmenjava izkušenj pa je verjetno tudi poglavitni razlog za udeležbo pri večini članov in članic DEMS.

Zapisal Matic

Na obali je sijalo sonce

Preverjanje porabe, moči polnjenja in delovanja polnilne infrastrukture

 

Marjan je posnel razmere na cesti:

Matic je posnel Tesla show:

Matjaž in pogled iz višav:

Matjaž in video posnetek poti:

 

Fotografije Sabine Vaz iz Vinariuma iz štarta:

Zbrani vtisi na spletu:

 

Leave a Reply