Policija leta 2021 za prehitrimi vozniki z vozilom na fosilni pogon

Policija leta 2021 za prehitrimi vozniki z vozilom na fosilni pogon

Večina držav po svetu se trudi zmanjšati vpliv na okolje in svoje flote vozil za potrebe policije zamenjuje za električna in s tem prispeva k ogljično nevtralni družbi. Kje je tu Slovenija, ki leta 2021 za slabih 100 tisočakov kupuje vozilo na bencinski pogon.

Švicarska policija je že leta 2019 nabavila 13 električnih vozil Hyundai Kona

Kot smo zasledili na portalu zurnal24.si je država spomladi objavila razpis za nakup in najem policijskih vozil različnih kategorij. Kar pa je najbolj zanimivo, da od vseh teh 600 vozil niso iskali niti enega z električnim pogonom, ne za najem, kaj še le za nakup.

Angleži testirajo TM3

Pod drobnogled smo vzeli vozilo znamke BMW za naloge avtocestne policije in ga primerjali z električnim vozilom znamke Tesla 3 v najmočnejši različici Performance. V spodnji tabeli so vsi podatki, zato presodite sami ali je nakup takšnega vozila res najboljši in najugodnejši za davkoplačevalski denar. Da o ekološkem vidiku sploh ne govorimo. Kot vidimo iz spodnje tabele tudi cena goriva ni zanemarljiva ob predpostavki, da potrošnja ni večja od 10,5l/100 km, kar pa je pri takšnem vozilu in avtocestnih hitrostih prej 15l/100km in se strošek goriva hitro poveča za nadaljnjih 6.000,00 €.

Izguba vrednosti takšnega vozila po 3 letih uporabe je enormna in presega preko 50% cene novega vozila. Primerljiva Tesla po 3 letih še vedno dosega ceno preko 47.000,00€ kar kaže na izgubo manj kot 25%.

In če vse to zanemarimo, pa žal ne moremo spregledat ekološkega vidika, saj bo to vozilo po prevoženih 100.000 km v okolje prispevalo preko 25000 kg CO2.

Za konec pa naj vsak sam pri sebi presodi ali država Slovenija s temi dejanji daje pravi vzgled nam državljanom, da ji je mar za okolje v katerem živimo, da o racionalni porabi davkoplačevalskega denarja sploh ne bomo izgubljali besed.

Na Portugalskem imajo že od leta 2012 dalje električna vozila

Policija v Gloucestershireu je nabavila 75 Nissanovih električnih vozil, da bi zmanjšala ogljični odtis. S tem bodo zmanjšali emisije ogljikovega dioksida za več kot 190 ton na leto in prihranili 136.000 funtov pri računih za gorivo.

Prihranek pri električnih vozilih je velik
Italjanski karabinjeri so v svojo floto sprejeli 52 električnih Nissanov Leaf

Zapisal

Boštjan Završnik

Leave a Reply