Izobraževanje DeMS

Izobraževanje DeMS

V hotelu NOX je 11.3.2020 potekalo redno mesečno izobraževanje za člane društva. Bila pa je to tudi posebna priložnost, saj smo prvič interni javnosti predstavili nov logotip društva DeMS.

Early birds
Registracija

Skupaj z izkušnjami rastejo tudi vprašanja članov glede uporabe električnega vozila, načina polnjenja doma in v tujini, uporabi fotovoltaike, domačih hranilnikov električne energije in drugih temah, ki se dotikajo e-mobilnosti.

Predvidena rast električnih vozil

Po uvodu in predstavitvi društva ter zgodovini e-mobilnosti v Sloveniji, smo predstavili temo z naslovom  “trajnostni energetski krog”. Ob trenutnem dejstvu, da imamo v Sloveniji vire električne energije razdeljene na tri glavne vire (jedrska, hidro, termo), je ključno, da z uporabo električnega vozila istočasno vzpostavimo tudi lokalno energetsko samooskrbo. V Sloveniji je ta rešitev v pridobivanju električne energije iz fotovoltaične elektrarne in shranjevanju teh viškov v hišne zalogovnike električne energije.  

Zanimanje

Pri vrsti polnilnih priključkov nismo pozabili na praktičen prikaz in razlago. Uporabnost le teh in seveda kaj moramo imeti kot obvezno EV opremo v električnem vozilu.

Praktičen prikaz
Praktična uporaba

Prometne označbe javne polnilne infrastrukture in parkirišč je razkrila precejšnjo neurejenost teh označb in kaosa, ki vlada na tem področju. Še enkrat pozivamo k strpnosti in ozaveščanju ostalih uporabnikov z vljudnostnimi opozorili o napačnem parkiranju. V skrajnem primeru pa obvestimo mestno redarstvo ali policijo.

Parkirna ura DeMS

Pri uporabi aplikacij in kartic za aktivacijo vlada pravilo pozitivne selekcije. Izberemo si ugodne kombinacije in redno spremljamo situacijo, ki se mesečno spreminja na področju zaračunljive polnilne infrastrukture. S strani društva pripravljamo mesečna obvestila za člane, kjer bodo predlagane najbolj ugodne kombinacije.

Prenos znanj in izkušenj glede planiranja poti z električnim vozilom je dodana vrednost, ki marsikomu omogoči lažjo odločitev za pot. Praktični primeri so bili prikazani za Zadar, Benetke in Dunaj. 

V društvu DeMS se stalno trudimo izboljšati kakovost izobraževanja. Zato se ob zaključku s strani udeležencev izpolni anonimni vprašalnik. Mnenje udeležencev vpliva na kakovost izobraževanja v prihodnje.

Pogled iz zadnje vrste

Pogostitev udeležencev in druženje v manjši skupini je omogočila razviti konstruktiven pogovor in graditev novih socialnih stikov med udeleženci. 

Pogostitev

Po pogostitvi smo imeli še praktičen del. Ob pomoči predavatelja je bilo za enega izmed udeležencev izvedeno prvo hitro polnjenje na električnem vozilu. Praktičen prikaz je izpostavil izzive uporabnikov, ki se dnevno soočajo s polnilno infrastrukturo. V konkretnem primeru bi potrebovali streho in zunanjo osvetlitev hitre polnilne postaje.

Zapisal: Ignac Završnik

 

Leave a Reply