Polnjenje električnega vozila doma.

Polnjenje električnega vozila doma.

Primer pregorele vtičnice

Večina uporabnikov polni doma s priloženo prenosno polnilno postajo, ki ima šuko vtikač. Če ne želimo menjati vtikača in vtičnice, je dobro preveriti vsaj varovalke, vtičnico in žice do vtičnice. Dobro priviti kontakti se bodo manj greli. Obvezno je potrebno preveriti ali se vtikač in vtičnica pregrevata. Vtikač iztaknemo ter se pazljivo dotaknemo kontaktov na vtikaču. Če so kontakti vroči, lahko pride do pregrevanja. Rešitev je menjava vtičnice za novo, kvalitetnejšo.

Vsak si želi hitrejšega polnjenja doma. Lahko si omislimo domačo polnilnico, kakšno, je odvisno od moči in števila faz, ki jih imamo. V izogib preobremenitvi izberemo tisto fazo, ki je manj obremenjena. Obstajajo polnilnice ali polnilni kabli, katerim lahko spreminjamo moč polnjenja od 6A do 32A. Dobra izbira je dinamična polnilnica, ki se prilagaja porabi v hiši.

Precej uporabnikov si omisli polnilni kabel in polnilnico, ki omogoča polnjenje s 16A. V tem primeru lahko nastane problem pregretja šuko vtičnice. Namesto šuko vtičnice, priporočamo modro kampersko vtičnico, ki omogoča stalno obremenitev s 16 A. Rešitev je tudi rdeča trifazna vtičnice in vtikač. Nekatera vozila se lahko polnijo na tri faze. 

Obstaja tudi možnost uporabe vmesnika iz kamperske vtičnice na šuko vtičnico.

Posebna pazljivost je potrebna pri uporabi starih tri faznih vtičnic s štirimi vtiči, ker nimajo nule (običajno v starejših zgradbah).

Zapisal

Marjan Božič

Leave a Reply