Italijanski Zapeljivec električni Fiat 500e

Italijanski Zapeljivec električni Fiat 500e

Podobnega zelo dobro poznamo, še iz časov Jugoslavije. Tistega, ki ga je vsak “šravfal” pred hišo ali blokom in smo mu rekli “Fičko”.

Zelo popularno vozilo v časih, ko smo se še večinoma vozili z avtomobili “Made in Yugoslavia”. Včasih je šla 5 članska družina s “Fičotom” na morje, sicer bolj počasi, ampak se je dalo.

No, pa se prestavimo v sedanjost v čase, kjer je vsak dan kaj novega na področju električnih avtomobilov.

Prišel je novi šarmer ali novi italijanski zapeljivec Fiat 500e. Vozilo je polno italijanskih začinjenih detajlov. Lahko bi že skoraj rekli “retro” stil v mali kabini, polni sodobne tehnologije.

Notranjost

Fiat 500e je opremljen z vsemi sodobnimi asistenčnimi sistemi, še posebej lahko pohvalim “lane assist”, združen z radarskim tempomatom. Odlično deluje na avtocesti, kjer volan držiš zgolj z enim prstom, drugo naredi sam.

Vozilo ima 42 kWh bruto kapaciteto baterije, kar pomeni uporabno 36.2 kWh neto.

Poskočno vozilo s 116 konjskimi močmi, kar pomeni za tako majhno vozilo dovolj moči. Ampak kot se spodobi za italijanskega šarmerja, lepo vozi čez ovinke, kot na modni pisti.

Poudarek na malenkostih

Notranjost kabine je stilsko izdelana, kot je to običaj v vseh italijanskih vozilih. V kabini je počutje fantastično.

Pogled v notranjost

Tudi ta izziv daljših poti ni problematičen. Relacija iz Osrednje Slovenije do madžarske meje je dolga 204 kilometre. Rezultat je viden spodaj.

Potovalni računalnik

Povprečna hitrost vožnje 92 km/h, poraba 14.5 kWh na 100 kilometrov. V resnici to pomeni, da je z vozilom Fiat 500e možno, brez vmesnega polnjenja, doseči domet 250 kilometrov. Teoretično je sposoben polnjenja do 85 kW, kar pomeni dobrih 40 minutni postanek in vozilo je pripravljeno na novih 250 kilometrov. Kar pomeni 500 kilometrov s 40-minutnim postankom. V praksi je na hitri polnilnici, ki zmore 150 kW, dosegel maksimalno moč polnjenja 71 kW.

Pince

Fiat 500e je malo mestno vozilo, ki bo prepričalo uporabnika s šarmom mestne vožnje in hkrati tudi omogoča daljše poti.

V segmentu malih vozil, kot je Fiat 500 sem vozil tudi Hondo E, Renaultovi Zoe ZE50 ter MINI Cooper S E.  Upam si trditi, da je najboljša izbira Fiat 500e, kajti omogoča dober doseg ter bogato opremo za spodobnih 32.000 €. Ponuja največ od zgoraj naštetih električnih vozil. Kvalitete vozila Fiat 500e so doseg, hitro polnjenje, živahnost ter počutje v kabini.

Poziranje

Zahvalil bi se podjetju Avto Triglav d.o.o. ,še posebej gospe Veroniki, katera mi je omogočila spoznavanje z italijanskim zapeljivcem Fiat 500e.

 

Zapisal : Blaž Hrovat

Leave a Reply