Promocija e-mobilnosti v Tolminu

Promocija e-mobilnosti v Tolminu

V sodelovanju s PRC (Posoški razvojni center) smo člani društva DeMS preživeli dan v skladu z našim poslanstvom, ozaveščati in informirati. Še posebej smo bili veseli obiska najmlajših. Vzporedno pa smo še uspešno izvedli test regeneracije električnih vozil.

Nekateri izmed nas smo prišli že precej zgodaj. Razloga je bil v tem, da smo želeli električna vozila napolniti na javni polnilni postaji. Za test regeneracije smo dorekli pravilo. 100 % napolnjeno vozilo odide na pot, se vrne in zopet napolni na 100%. Razlika je preko števca merljiva v kWh in tisti, ki je porabil najmanj, je zmagovalec.

Dogodek se je začel ob 10:00, člani smo se razdelili. Dva sva opravila pot od Tolmina do Kolovrata, dva sta se odpeljala do osnovne šole, drugi pa so se polnili na Mestnem trgu v Tolminu. Glede na raznolikost električnih vozil je bilo vprašanj obiskovalcev precej. Od klasičnih, kakšen je domet, kakšna je cena, kakšen je občutek, če obstanete na cesti. Za vsa vprašanja se je našel tudi odgovor.

Drug del pa je potekal v znamenju intervjujev za lokalno televizijo in testnih voženj za obiskovalce. Prve vožnje z električnim vozilom ne pozabiš in prav je, da to izkušnjo delimo tudi z drugimi.

Za člane, ki smo seveda tudi tekmovalno naravnani, je vzporedno potekal še test regeneracije električnih vozil. Pot ni dolga, je pa vzpon precejšen in razlike med vozili so prišle do izraza. Pri testu regeneracije so sodelovali; Kia Soul EV – Ignac Završnik, Hyundai Ioniq EV – Vinko Žitnik, Smart EV – Franc Babnik, Nissan Leaf II – Marjan Božič, Renault Zoe – David Ipavec in Nissan Leaf I – Matjaž Kuček. Kasneje se nam je sicer še pridružil Renault Zoe – Janez Toplak, ki je zamujal zaradi problemov na poti. Vendar nismo imeli dovolj časa še za test njegovega vozila.

Rezultati so zapisani spodaj, poudariti pa je treba, da fizikalni zakoni veljajo. Najlažje vozilo je zmagalo. Pri Zoe pa je posledica večje porabe verjetno specifika polnjenja. Meritve so opravljene na istem števcu.

Smart EV, zmagovalec testa regeneracije

Obisk vrtca

Polnjenje preko števca

Na vrhu Kolovrat

Enosledno električno vozilo

  1. Smart EV Franc Babnik, 2,8 kWh
  2. Hyundai Ioniq Vinko Žitnik 3,5 kWh
  3. Nissan Leaf II Marjan Božič 3,7 kWh
  4. Kia Soul EV Ignac Završnik 3,8 kWh
  5. Nisan Leaf I Matjaž Kuček 4,2 kWh
  6. Renault Zoe David Ipavec 5,7 kWh

Zapisal
Ignac Završnik

Pot od Mestnega trga do Kolovrata

e-Moticon

Comments are closed.