Nove Zamky 3.0

Nove Zamky 3.0

Nove Zamky 3.0

Po dveh uspešnih udeležbah na dogodku na Slovaškem je bilo jasno, da se bomo ponovno odpravili na pot. Opisi prvih dveh poti.

*Nové Zámky 1.0  https://dems.si/dan-e-mobilnoti-in-zelene-energije-v-noveh-zamkyih/

*Nové Zámky 2.0 https://dems.si/nove-zamky-2-0/

Na pot se je odpravilo pet ekip. Največji izziv pa je bila pot električnega motorja Zero Motorcycle iz Slovenije do Slovaške brez vmesnega polnjenja. V vlogi spremljevalnega električnega vozila sta bila Lucija in Marjan Božič.

Ekipe

    1. Zero Motorcycle, Marin Vardin
    2. Nisssan Leaf 40 kWh, Lucija in Marjan Božič
    3. Tesla Model Y, Matjaž Potrč
    4. Tesla Model 3 LR AWD, Marko Logonder in Ignac Zaršnik
    5. Hyundai Kona 64 kWh, Milena in Danijel Terglav

 

Ekipa Hyundai Kona se je na Slovaško odpravila že nekaj dni pred dogodkom, ekipa Tesla Model Y je ubrala svojo pot, drugi pa smo se dobili v občini Hodoš pri polnilni postaji. Pri odhodu nas je pozdravil tudi župan Hodoša Ludvik Orban, ki nam je zaželel srečno pot. Zanimivo, do polnilne postaje se je pripeljal z električnim skirojem. Prav tako smo doživeli obisk lokalne novinarske ekipe.

Električni motocikel se polni

 

 

Obisk lokalne mlade novinarske ekipe

Električni motocikel se je napolnil do 100% z elektriko Hodoške občine in izziv je bil pred nami. Prevoziti 235 kilometrov brez vmesnega polnjenja.

Nove Zamky 3.0, pot na slovaško
No charging stop for electric motorcycles fom Slovenia to Slovakia

Ob 15:45 odhod proti Slovaški iz Slovenije

Hodoš

Na Madžarsko Slovenski meji ni kontrol in zato se tudi nismo ustavljali. Na Madžarskem pa gneča, saj se je festival buč odvijal brez omejitev. Oziroma vsaj zaznali jih nismo.

Zgoščen promet

 

Po nekaj desetih kilometrih sva zapustila ekipo, ki je zaradi nižje porabe uporabljala lokalne poti. Midva s Teslo Model 3 sva zavila na avtocesto.

In kje se srečujejo uporabniki električnih vozil? Na polnilnih postaja. Na superchargerju v bližini Gyora srečamo še Matjaža.

M&M (Matjaž in Marko)

Napolnili smo vozili v skladu solidarnostnim načelom, da v Patincah prepustimo prva polnjenja drugim električnim vozilom in motociklu seveda.

Most do Slovaške

Ob 19:06 smo preko mostu prišli do Slovaške. Obmejna policijska kontrola obstaja in v teh časih potrebujete “Covid pasoš” drugih dokumentov niso zahtevali.

CIlj Patinci dosežen ob 19:29. Pri našem slovaškem članu Martinu Deminu so bili že zbrani DeMS “early birds” Najbolj nestrpno pa smo čakali ekipi, kateri del je bil električni motocikel. Jim bo uspelo brez polnjenja ali ne. Nismo dolgo čakali. Ob 20:00 stopi skozi vrata Lucija. Prispeli smo in šlo je brez vmesnega polnjenja z minimalno rezervo. Bravo čestiTke ekipi! Še posebej pa našemu hrvaškemu članu Marinu. Seveda smo nazdravili na uspeh ekipe in hkrati tudi novo izvoljene člane temeljnih organov društva DeMS. Hvala Danijelu za šampanjec.

Bravo Marin in ekipa
Ostalo 5%, poraba 4,3 kWh na 100 km
Zdravica

Pri Martinu pa smo spoznali še zanesenjaka iz področja e-mobilnosti, Milana iz Češke. Ni trajalo dolgo in odločil se je postati član društva DeMS. Sedaj imamo člane iz Češke, Slovaške, Hrvaške, Italije in seveda večinoma iz Slovenije. Postajamo mednarodna ekipa s področja e-mobilnosti.

 

Nedelja 12. 9.2021. Po zajtrku preverimo stanje baterij. Vsa električna vozila so se napolnila. Še skupna fotografija električnih vozil, pred odhodom do Hurbanovega.

Jutranje zbiranje e-konvoja

Pred samim dogodkom v smo obiskali še “Planetarium in Hurbanovo” ( https://www.suh.sk/). Poučni video posnetki za starejšo in tudi mlajše občinstvo. Ogled delujočega observatorija, kjer preko teleskopa vidiš marsikaj zanimivega. Tudi preko dneva. Ob tem pa smo dobili še povabilo za večerno druženje ob zvezdah.

Vhod
Video predstavitev

Ste kdaj prijeli meteorit v roke? Vsi smo bili deležni te izkušnje, celo več lahko ga tudi kupite. Zanimiva izkušnja, ki se vtisne v spomin.

Kopernik
Zvezdarna
Pogled proti nebu

Po vodenem ogledu smo se odpravili proti prizorišču dogodka v Nova Zamky. Zanimivost, hitrost v centru mesta je omejena na 20 km/h in ravno takrat je v bližini policija merila hitrost. Nas so prehitevali tudi električni skiroji, ker smo se držali omejitve.

Gneča na prizorišču

DeMS se je v angleškem jeziku tudi predstavil obiskovalcem dogodka. Najbolj zanimiv je bil opis poti z električnim motociklom.

Marjan in Marin ter moderator

V zadovoljstvo obiskovalcev smo opravili, kar nekaj testnih voženj in pri razlagi delovanja električnih vozil ni prihajalo do komunikacijskih šumov.

“Selfi” v Tesli
Prizorišče

Ob 17 uri se je dogodek zaključil. Poslovili smo se od Klaudie in Martina in se jim obenem zahvalili za gostoljubje. Dve ekipi sta se odpravili proti domu ostali pa so še prespali pri Martinu v Patincah.

Na poti domov smo prešli vse državne meje brez problemov, samo v Sloveniji so nas povprašali, ali imamo vse potrebne dokumente. Seveda jih imamo, se je glasil odgovor in smo se odpeljali proti domu. 

Zapisal

Ignac Završnik

 

 

Več novic pa lahko najdete na naši FB strani

 

Leave a Reply