ECOmeet 2019

ECOmeet 2019

Na lep sončen, a precej hladen septembrski dan, se je v Ljubljani na kongresnem trgu odvil tradicionalni ECOmeet (sobota 21.09.2019). Trg je bil napolnjen z električnimi vozili najrazličnejših tipov, nekaj prostora pa je zasedla tudi odprta kuhinja, da je po trgu tudi prijetno dišalo.

Tradicionalno so bila prisotna vozila ZOE in Leaf, pri Hyundai-u se je sončil novi Ioniq in nova Kona, največ pogledov pa so pritegnile Tesle, ena med njimi celo v zanimivi modri barvi. Fotografom je bila najljubša DEMS-ova, sveže prispela z Mahle ECO Rally-ja, ki je občasno ’mižikala’ radovednim obiskovalcem in ’strašila’ dekleta, ki so ob njej pozirale in jo nežno božale. Lepo sta ponudbo dopolnjevali tudi dve floti vozil, prva z že uveljavljeno car sharing ponudbo AvantGO in pa številčna zasedba Fiat500, ki prihaja iz daljne Kalifornije.

Nekaj stojnic je bilo namenjeno tudi domači polnilni infrastrukturi, kjer so se obiskovalci lahko informirali o polnilnicah, ter pripadajočih priključnih kablih in konektorjih. Predvsem meščane so pritegnili električni skiroji, tako številni lastniški, kot tisti na posodo s svojim sistemom podobnim kot BicikeLJ. Našlo pa se je tudi nekaj zelo zanimivih in nevsakdanjih modelov električnih skirojev in električnih vozičkov, med drugimi tudi za gibalno ovirane.

DEMSova zasedba je tokrat ponudila pester nabor različnih vozil 11 uporabnikov, ki smo vsak s svojimi izskušnjami potešili obiskovalce, oziroma si jih podelili med seboj. Največ vprašanj se je v naši floti vozil nanašalo na doma predelanega unikatnega smarta, katerega lastnik je imel največ dela z radovedneži. Bilo je zelo prijetno vzdušje, saj je Primorska ekipa poskrbela tudi za naše burbončice s številčnimi domačimi dobrotami, med katerimi so posebno izstopale olive.

Verjetno je bilo tokrat med obiskovalci največ tujcev, številčni prav iz daljnega vzhoda. Ti so lahko dobili vtis napredne E-mobilne prestolnice. Med domačini pa je bilo opaziti, da lastniki električnih vozil ne spadamo več v kategorijo entuzijastov, pač pa se zavedanje v družbi počasi a vztrajno pomika v E-mobilnost.

Zapisal Boštjan Marolt

Leave a Reply