Petek v Borovnici v znamenju trajnostne mobilnosti

Petek v Borovnici v znamenju trajnostne mobilnosti

Od četrtka do sobote, 19.-21. septembra, je občina Borovnica s partnerji v projektu, med katerimi je bil tudi DeMS, organizirala svoj niz dogodkov ob Evropskem tednu mobilnosti (ETM).

Prireditev postaja tradicionalna, saj poteka že tretje leto. Letošnji osrednji del v petek, 20. septembra, je ponudil res veliko. Dopoldne je bilo namenjeno šolarjem: lahko so si ogledali električne ter hibridne avtomobile in prisluhnili razlagi njihovega delovanja, preizkusili električne skiroje in kolesa, tudi zložljiva, videli potek predelave navadnega kolesa v električno,  se preizkusili na poligonu spretnostne vožnje za kolesarje, v uličnih otroških igrah iz časov svojih staršev in starih staršev, ter celo v sestavljanju in razstavljanju zložljivih koles. Manj tekmovalni, a bolj ustvarjalni šolarji so uživali v delavnicah “okrasi svoje kolo” ter “poslikaj svojo čelado” ; vsi skupaj pa so prislunili tečaju “varno z e-skirojem” in lovili nagrade v kvizu o prometu in okolju.

Popoldne je bilo namenjeno odraslim obiskovalcem, ki so poleg električnih in zložljivih koles ter skirojev lahko preizkusili tudi električne in hibridne avtomobile. Žal se je izkazalo, da na mladih svet stoji, saj je bilo zanimanja za že dopoldne postavljene predstavitve električnih skirojev, koles, avtomobilov manjše od pričakovanj. Zagnancem iz Borovnice pa to ni vzelo poguma za še bolj domiselno srečanje naslednje leto!

Naš član Alojzij Petrovčič že ves čas tvorno sodeluje pri tem dogodku in si tudi sicer prizadeva za prodor trajnostne mobilnosti, ne nazadnje tudi z lastnim zgledom – je prvi imetnik električnega vozila v Borovnici, s skupno tremi vozili, ki si jih je tekom osmih let omislil, pa je prevozil več kot 200.000 kilometrov brez vsakršnih težav.

Paplerjeva ulica v Borovnici je tako za en dan, minuli petek, dobila povsem drugo podobo z živahnimi doganjem v zameno za ukinitev motornega prometa. Poleg že naštetih predstavitev pa sta v okviru projekta “DEPO – staro na noro” sta župan Borovnice ter predstavnik podjetja JP JPV osnovni šoli dr. Ivana Korošca predala deset obnovljenih koles.

Kot povedano, pa dogajanje ni bilo omejeno zgolj na petek – že v četrtek so lahko učenci spoznali prednosti skupnega prometnega prostora s predstavitvijo dobre prakse  sobivanja pešcev, kolesarjev in javnega potniškega prevoza. V soboto pa so si udeleženci ETM lahko izbrali voden pohod iz Borovnice – krajšega do Zaobčevega, najstarejšega naselja v Borovnici s cerkvico Sv. Janeza ter daljšega vse do Krimščka, od koder je čudovit razgled na celotno Borovniško kotlini pa vse to Triglava!

Leave a Reply