Delavnica za naravovarstvene nadzornike

Delavnica za naravovarstvene nadzornike

Slovenija spada v skupino držav, ki na številnih področjih vzorno skrbijo za varovanje narave, biotsko raznovrstnost in ohranjanje naravne dediščine. Ministrstvo za okolje in prostor se trudi narediti korak naprej in zaščititi naše naravno bogastvo tudi s promocijo e-mobilnosti. DEVS so partnerja pri svojih prizadevanjih povabili k sodelovanju.
V Park Škocjanske jame je MOP povabil predvsem nadzornike zavarovanih območij narave na predstavitev e-mobilnosti in njenih prednosti, kar so zaupali prav našemu društvu. Dopoldne smo razdelili na uvodni teoretični del in praktični del z vožnjo po bolj in manj urejenih poteh po Brkinih.

Na predavanju, ki se ga je udeležilo pribl. 25 oseb, smo predstavili težave uporabe fosilnih goriv na zdravstvenem, okoljskem, socialnem in finančnem področju ter kako lahko e-mobilnost te težave preprečuje. Ovrgli smo tudi številne neresnice, ki se kot klopi držijo e-mobilnosti in jo neupravičeno postavljajo v slabo luč. 

Po zaključnih besedah smo člani skoraj uro odgovarjali na zanimiva vprašanja nadzornikov predvsem s področja izbire električnih vozil, njihovih lastnosti in polnilne infrastrukture.

Brkini z razgibano konfiguracijo terena so bili kar primeren poligon za simulacijo običajnih dnevnih poti nadzornikov. Prisotna so bila naslednja električna vozila: dve Kii Soul EV, Nissan Leaf in e-NV200, Citroen C-Zero, Renault Zoe, Tesla S ter dva hibrida Mitsubishi Outlander, ki ju je pripeljal distributer AC Mobil. Nadzorniki so se posedli v avtomobile in hajd na pot. Izbrana trasa je bila sestavljena tako iz asfaltnih lokalnih cest kot makadamskih poti, kar nobenemu od vozil ni predstavljalo težav. Nadzorniki so zadovoljno kimali ob odličnem navoru pri speljevanju v klanec, tišini, ki je prevarala celo plašno srno, ki se je pasla ob cesti in njim neobičajni mirnosti vozil na težjih terenih.

Po koncu vožnje še obvezen klepet o tem in onem, vsi pa so potrdili, da je bilo srečanje nadvse koristno in da se že veselijo možnosti uporabe električnih vozil pri svojem delu

Predstavnici MOPa sta izrazili zadovoljstvo nad našim prispevkom in željo po sodelovanju pri prihajajočih dogodkih.

Na koncu nas je obiskala še ekipa TV Slovenija, ki je potrebovala nekaj pričevanj dolgoletnih uporabnikov o praktičnih izkušnjah z električnimi vozili. Prispevki so bili uporabljeni v oddaji Točka preloma (19min: 47sek) v sredo, 7. decembra.

Člani DEVSa smo ponovno dokazali, da lahko učinkovito pomagamo promovirati e-mobilnost in da lahko vsi, ki jim je mar za čistejšo, bolj zdravo in bogatejšo Slovenijo, računajo na nas in našo podporo.

​David Mrvar