Opis krožne poti od Budanj, Ajdovščine, Planine, Erzelja, Goč, Vipave, Vrhpolja

Opis krožne poti od Budanj, Ajdovščine, Planine, Erzelja, Goč, Vipave, Vrhpolja

Po Planini se je razgledna pot vila do vasi Erzelj. Edini kraj v Sloveniji, ki se začne s črko »E« Erzelj. Nad Erzeljem je zaselek Tabor z obzidjem, ki so ga domačini zgradili, kot utrdbo pred turškimi vpadi. Tudi sem nas je vodila pot, prav do vrha. Cesta je strma, vendar problema za električni avto ni. Morda za parkiranje večjega števila vozil. 

Picture

Erzelj
Pred odprtim društvenim srečanjem DEVS smo skupaj z organizatorjem Marjanom opravili kratko krožno pot, ki jo nameravamo opraviti tudi z dnem 21. 5. 2016.
Pot ni dolga, vsebuje pa postanke, ki po konfiguraciji terena spominjajo na Toscano. Lahko bi jo tudi poimenovali vinska cesta, saj vinogradi prevladujejo.
Po vožnji skozi Ajdovščino je bil poleg letališča naslednji postanek na Planini, kjer je bila možnost kratkega vzpona do razgledne točke Sv.Pavel. Od tu je baje prekrasen pogled v Vipavsko dolino. Vendar nisva šla, se je mudilo naprej.

Picture

Pipistrel v Ajdovščini

Picture

Pogled na Vipavsko
​Mnoge poti se na Vipavskem končajo v vinskih kleteh. Tudi v našem primeru je bilo podobno. Po ogledu zaščitene vasi Goče smo naleteli na domačina Jožeta. Z njim smo se pogovorili in dogovorili za voden ogled zaščitene vasi in seveda naju je povabil v vinsko klet. Ena izmed 75, ki jih imajo v vasi. Po parih kozarcih vina, smo sklenili dogovor. Vidimo se v maju, Jože poskrbi za hrano in pijačo ter za profesorico zgodovine, ki bo poskrbela za strokoven ogled vasi.

Picture

Jože in Marjan
Po Gočah pa naravnost v center Vipave. Reka Vipava izvira v deltastem izviru, posebnost tudi v evropskem merilu. Ogled prenovljene Lanthierjevega dvorca in mnogih mostov. Nisva jih preštela baje, naj bi jih bilo 25, to pa že zadostuje, da kraj spominja na Benetke. Turistična znamenitost, ki je še premalo znana doma in v tujini.

Picture

Postanek na Taboru nad Erzeljem
Predzadnji postanek je bil v Vrhpolju. Voden obisk z lokalnim župnikom in razlaga cerkvenih mozaikov. Avtor mozaikov je g.Marko Ivan Rupnik, ki velja za Michelangela 21 stoletja.

Tako smo sklenili pot z vrnitvijo v športni park Budanje. Skupno 35,2 kilometrov, največ časa vzame ogled znamenitosti in postanki pri gostoljubnih domačinih, da ne govorim o obveznem ogledu vinskih kleti na Gočah.

Zapisal
​Ignac Završnik