Evropski teden trajnostne mobilnosti

Evropski teden trajnostne mobilnosti

Evropski teden trajnostne mobilnosti je za člane Društva eMobilnost Slovenija potekal v znamenju druženja z mladimi in obiska različnih lokacij.

V sredo, 19. septembra 2018, smo se v okviru projekta celostne prometne strategije, zbrali v Sežani na prireditvi »Naše ceste so lahko prijazne«. Prireditev se je začela na parkirišču pred OŠ Srečko Kosovel v Sežani, v bližini hitre polnilne postaje, ki jo mnogi izmed nas že poznajo. Obisk mladine in bližnje osnovne šole je popestrila dogodek.

‘Na mladih svet stoji’, je rek, ki je na tem dogodku zaživel v spretnostni vožnji z električnimi skiroji in kolesi. Obiskal nas je tudi župan občine Sežana, g. Davorin Trčona, ki smo mu med drugim izrekli pohvalo za našega člana Aleša Vodičarja, ki je v občini Sežana zaslužen za tako hiter razvoj na področju eMobilnosti.

Preizkusili smo se tudi v vožnji z električnimi kolesi, ki postajajo lažja in obenem močnejša. Z električnimi vozili smo predstavili delovanje društva DeMS na področju naše države in seveda tudi sosednjih držav. Omeniti je treba, da članstvo ne prihaja zgolj iz Slovenije.

V petek 21. Septembra 2018 smo se na povabilo g. Andreja Klemenca udeležili prireditve v občini Borovnica. Obisk članstva društva DeMS je presenetil vse, še zlasti organizatorja. Prireditev se je začela na parkirišču pri OŠ dr. Ivana Korošca. Vreme je bilo na začetku megleno in mrzlo, potem pa se je razjasnilo in tudi vzdušje je bilo temu primerno. Spoznali nekaj domačinov, ki so navdušeni uporabniki električnih vozil. Vse smo povabili v društvo DeMS, nekaj se jih je včlanilo na sami prireditvi.

Mladi iz bližnje osnovne šole so bili deležni predstavitve električnega vozila Tesla S. Najbolj zanimiva je bila vožnja brez voznika. Električno vozilo se je odzivalo na ime Belka. Naša sedanjost, ki postaja njihova prihodnost.

Poleg demonstracije samovozečega vozila so glavni hit med mladino in mladino po srcu, električna kolesa, električni skiroji, ki so bili na voljo za testne vožnje.

Druženje smo zaključili s skupinskim fotografiranjem pred ostanki viadukta v Borovnici. Organizatorju smo obljubili, pridemo še drugo leto v še v večjem številu.

Na žalost je planiran dogodek, ECOmeet v Ljubljani, v soboto zaradi slabega vremena odpadel. Prestavljen je na 13. 10. 2018. Če bi se želeli dogodka ECOmeet udeležiti z lastnim električnim vozilom, nam zaradi zagotovitve dovolilnice, sporočite registrsko številko vozila na naš elektronski naslov drustvodems@gmail.com.

Zapisal

Ignac Završnik

Predstavitev celostne prometne strategije občine Sežana

Dopoldne v Sežani

Najbolj originalna nalepka

Borovnica, gneča pri Belki

Borovnica, Belka in DeMS nalepka

Borovnica, prikaz, predelanega električnega vozila