DEMS Sobotni test TMY v spremenljivih vremenskih okoliščinah

DEMS Sobotni test TMY v spremenljivih vremenskih okoliščinah

Da nežnejši populaciji nismo pokvarili domačega miru na materinski dan, smo se v moški zasedbi 25. marca dogovorili za moški odmik in to združili z DeMS-ovim testom Tesel Model Y. Namen testa je bila primerjava Modela Y oziroma njegovih različnih izvedenk. Tesla namreč stalno in zelo pogosto posodablja svoje modele. Tako smo imeli na testu več različnih izvedb:

  • Tesla Model Y LR AWD, avgust 2021, prevoženih 60.000 km, baterija NCM bruto 75 kWh, letne pnevmatike Hankook Ventus S1 evo3 MO 255/45 R19 (Matjaž)
  • Tesla Model Y Performance AWD, april 2022, prevoženih 30.000 km, baterija NCM bruto 82 kWh, letne pnevmatike Pirelli P Zero 255/35 R21 spredaj in 275/35 R21 zadaj (Darijan)
  • Tesla Model Y LR AWD, september 2022, prevoženih 19.000 km, baterija NCM bruto 82 kWh, celoletne pnevmatike Michelin CrossClimate 255/40 R20 (Ignac)
  • Tesla Model Y RWD, november 2022, prevoženih 17.000 km, baterija LFP bruto 60 kWh, letne pnevmatike Hankook Ventus S1 evo3 EV 255/45 R19, brez aerodinamičnih pokrovov (Matija)
  • Tesla Model Y RWD, februar 2023, prevoženih 3000 km, baterija LFP bruto 60 kWh, letne pnevmatike Hankook Ventus S1 evo3 EV 255/45 R19 (Boštjan)
  • Tesla Model Y LR AWD, marec 2023, prevoženih 500 km, baterija NCM bruto 82 kWh, letne pnevmatike Hankook Ventus S1 evo3 EV 255/45 R19 (Simon)

Naj pojasnim, da se na prvi pogled med njimi ne opazi razlik na zunaj (pozoren opazovalec bo našel razliko pri meglenkah), pa tudi znotraj, dokler ne pregleduješ podatkov na zaslonu. Kakšnih posebnih slabih izdelav nismo našli niti pri modelih iz Berlina, še manj pri modelih iz Šanghaja. Pri pnevmatikah ima vsak svoje poglede in želje, kaj si namesti in potrebuje. Podobno je pri barvah, kjer je največ belih, medtem ko so druge barve za različna doplačila. Na našem testu žal ni bilo nežnejšega spola in smo zato pogrešali predvsem rdečo varianto.

Dogovorili smo se za zbor pred superchargerjem v Ljubljani, kjer smo naše konjičke napolnili in jih tako emancipirali na enake startne pogoje. Želeli smo preizkusiti predvsem porabo in s tem povezan doseg z različnimi izvedenkami, zato smo izbrali relacijo Ljubljana–Koper–Žirovnica. Vremenska napoved nam je dajala slutiti še dodatni test ali vpliv slabega vremena, saj je bila to ena najbolj deževnih letošnjih sobot. Temperatura se je gibala med 5 in 10 stopinjami na celotni relaciji, zaradi različno težkih nog smo se vnaprej dogovorili, da vozimo znotraj prometnih omejitev v vidnem polju vsaj enega udeleženca pred ali za seboj.

Ljubljana

Po obvezni izmenjavi mnenj in spoznavanju novih prijateljstev na jutranji kavi/kakavu smo se z zamudo odpravili iz Ljubljane proti Kopru in kmalu nas je zalil dež. Promet sicer ni bil tako gost kot v tedenskih konicah, zato smo lahko večino časa vozili na maksimalno dovoljeni hitrosti. Tako smo se držali pretežno levo, saj smo bili med najhitrejšimi udeleženci v prometu, medtem ko smo desno puščali za seboj različne izpuharje. Ker je TMY opremljen z najrazličnejšimi asistenčnimi sistemi, ki vozniku pomagajo voziti, smo kljub dežju lahko uporabljali tako dinamični tempomat kot črtne asistente. Kamere v TMY imajo odlično vidljivost tudi v takih razmerah.

Ionity Koper, samo popis podatkov

V Kopru nas je za trenutek obsijalo sonce, tako da smo lahko opravili foto utrinek z obveznimi Teslinimi plesnimi gibi in napravili kratek show program. Rezultati testa so bili kljub enaki poti in modelu avtomobila različni. Ugotovitev je bila, da na različnost vplivajo predvsem temperature kabine (nekdo se vozi pri 19, drugi pa pri 23 stopinjah) in ogretosti baterij na startu (garažirani ali negaražirani avti pred odhodom).

Koper

Pot do Žirovnice nas je vodila zopet nazaj mimo Ljubljane in tokrat je bilo vreme še bolj neizprosno. Pri Razdrtem smo imeli celo nekaj snežink med dežjem, v bližini je padala tudi sodra, mi pa smo se kljub temu z lahkoto držali omejitev, predvsem pa ne izgubili med seboj.

Na poti se nam je različno vključeval sistem za predogrevanje ali pripravo baterije in jo vzdrževal v optimalni kondiciji. Gorenjska je bila tokrat prijaznejša od Notranjske in do Žirovnice se je vreme povsem umirilo in na tamkajšnjem superchargerju smo lahko naredili test polnjenja. Nekateri smo porabili skoraj celotno zalogo kWh, kar je logično pri takšni vožnji in vremenskih razmerah, drugim je nekaj malega ostalo za podlago. Zaključili smo ponovno s plesom in pogledom na mavrico, ki se je naslanjala na zasnežene vrhove Karavank.

Žirovnica

Nekaj ugotovitev:

Teslini asistenčni sistemi se odlično obnesejo tudi v slabih vremenskih razmerah. Avtopilot oziroma dinamični tempomat, ki je na voljo brez doplačila, je izredno zanesljiv in natančen tudi v močnem dežju in samodejno tudi v takih vremenskih razmerah prilagaja hitrost glede na prometno situacijo. S tem nam omogoča sproščeno vožnjo in predvsem na dolgih poteh pridemo na cilj bolj sveži in spočiti. 

Navdušuje skrb Tesle za zdravje baterije, čeprav kaj bo po prevoženem milijonu km z eno baterijo, verjetno ne zanima povprečnega uporabnika. Sistem brez pomoči uporabnika (ta zgolj nastavi in vnese pot v navigacijski sistem) nadzira tako baterijo kot črpa podatke o vožnji, podatke iz navigacije ter tudi vremenske napovedi in avto prilagaja vsem okoliščinam, ki bi utegnile vplivati na relacijo vožnje ali na postanke na superchargerjih. To uporabniku omogoča izvrsten nadzor nad situacijo in porabo časa.

Različnost modelov, ki so na voljo na trgu, ne vpliva bistveno na uporabniško izkušnjo. Razlike so minimalne, a morda za nekatere zahtevne uporabnike kljub temu pomembne pri odločitvi pri nakupu ustreznega modela. Modela Performance in Long Range sta skorajda enakovredna na cesti. Baterija LFP pri modelu RWD je kljub manjši kapaciteti primerljiva z NCM, kar pa pomeni več ciklov in daljšo življenjsko dobo. Z njo kritikom odpadejo tudi še tisti redki proti argumenti pri EV zaradi uporabe redkih kovin (nima več mangana in kobalta).

Na porabo energije in posledično domet pa vpliva veliko dejavnikov. Največji faktor je hitrost vožnje, nato zunanje temperature in vreme, izbira pnevmatik in platišč, nekaj malega pa prinesejo še temperature v vozilu, garažiranost, uporaba elektronike … V prostem času ali med polnjenjem je vozilo zabavno in ima na voljo precej bonbončkov, kar smo mimoidočim predstavili s sinhroniziranim plesnim showom.

Kakovost izdelave je enaka kakovosti drugih avtomobilskih proizvajalcev. Notranjost je izredno prostorna z ogromnimi površinami za prtljago. Oblika in barva ter uporaba materialov sta stvar okusa posameznika. Z znižanjem osnovne cene na 46.990 € pa je ne le konkurenčna proti drugim EV, pač pa je postala konkurenčna celo fosilcem v tem velikostnem razredu, ki pa z vsakim prevoženim km na bencin/dizel izgubljajo v tej cenovni bitki z elektriko.

Zapisal: Boštjan Marolt

Foto-video tehnika: Matija Kešpret in Matjaž Potrč

Statistika: Blaž Hrovat in Matjaž Potrč

Boštjan, Matija in Blaž

Udeleženci:
Darijan Janežič
Matija Kešpret
Boštjan Marolt
Matjaž Potrč
Simon Seibert
Ignac Završnik

Leave a Reply