NEW IONIQ 5

NEW IONIQ 5

DEMS testira IONIQ 5

Proizvajalcu avtomobilov Hyundai ni mogoče zanikati pionirske vloge na temo e-mobilnosti. Kona in Ioniq sta že leta na cestah in svoje poslanstvo opravljata zelo dobro. In zdaj je tu večji, močnejši in modernejši IONIQ 5. Brez dvoma je nova oglata oblika Hyundaievega prvega električnega avtomobila na popolnoma novi najsodobnejši namenski osnovi E-GMP in 800-voltnem sistemu, z jasnimi linijami in velikimi 20-colskimi kolesi presenetljiva in impresivna.

Oblika

Saj ne vem, kam bi ga umestil s svojo dolžino 4.6 metra in višino 1.6 metra je nekje med kompaktnim SUV-jem in malim enoprostorcem. Zadnje in sprednje dnevne luči so oblikovane kot piksli, kockaste in brez okvirja, kar daje vozilu zelo moderno obliko. Testni IONIQ 5 je imel večjo baterijo, kapacitete 72,6 kWh in bil opremljen s solarno streho, ki naj bi na letni ravni pridelala energije za 1800 km (zato garaža odpade, ker v njej ne sije sonce).

Spredaj

Ko odpreš vrata in sedeš za volan, se zunanja velikost odraža tudi v notranjosti. Obdelava je na vrhunskem nivoju, materiali pa seveda ekološki, kot to veleva čas, v katerem živimo. Naj samo omenim, da so usnjeni sedeži strojeni v lanenem olju, oblazinjenje je iz obnovljivih vlaken, kot so sladkorni trs, volna ali vlakna iz recikliranih plastenk. Armaturna plošča, volan in vratne obloge so prevlečene z organskim lakom iz koruznega in repičnega olja. V bistvu je avto užiten.

Notranjost

Voznik ima pred sabo dva velika zaslona velikosti 12 palcev, zaradi njih je kabina videti razkošna in sodobna. Ravna tla in premična sredinska konzola ustvarjata odličen občutek prostornosti. Sedeži so izdelani kvalitetno in mehko oblazinjeni, seveda so tudi ogrevani in hlajeni. Ena od zanimivosti je prikaz boka vozila na osrednjem ekranu pri menjavi smeri, kjer mrtvega kota praktično več ni. Prostora za noge in višine na zadnjih sedežih je več kot dovolj. Prtljažnik vozila je sicer plitek zaradi dvojnega dna, ampak s svojimi 531 litri prostornine več kot dovolj za dnevno uporabo in kovčke za dopust.

Mrtvi kot ?

Zmogljivost za dvotonsko vozilo je zadovoljiva. Testno vozilo je imelo pogon na zadnjo os in elektromotor z močjo 160 kW (217 KM), ki vozilo do 100 km/h izstreli v 7,4 sekundah. Najvišja hitrost se ustavi pri 185 km/h, kar je za slovenske ceste več kod dovolj oziroma presega za 3 pike in 500,00 €. Občuti se teža in velikost avta, kar pa prispeva tudi k veliki porabi pri avtocestni hitrosti, ki je blizu 30 kWh/100 km. Pri nežni podeželski vožnji poraba sicer pade, ampak pod 20 kWh/100 km zelo težko in moj testni krog se je ustavil pri 25,5 kWh/100 km. Vožnja z vozilom je prijetna, podvozje je zelo udobno in odlično pobira luknje na cestišču. Hitrosti polnjenja mi žal ni uspelo testirati, ker je bilo premalo časa in polnilnic večjih od 50 kW je v Sloveniji toliko, da bi jih lahko iskal kot tartufe na travniku.

Pogled naprej

Pri Hyundaiu obljubljajo, da naj bi se vozilo do 80 % napolnilo v manj kot 20 minutah seveda ob pogoju, da polnilnica to zmore in ima vozilo idealno temperaturo baterije. AC polnjenje zmore 11 kW na 3 fazah. Zdaj pa k ceni vozila – takšno, kot je bilo to na testu je presegalo 58.000 €, kar pa ni malo, če ga opremimo še s štirikolesnim pogonom pa cena hitro zraste na več kot 62.000 €. V tem rangu je tudi npr. Tesla Y, ki ima neprimerno več moči, zanesljivo in za uporabnika enostavno polnilno infrastrukturo in manjšo porabo energije. Je pa seveda stvar okusa vsakega posameznika. IONIQ 5 ni slabo vozilo in preseneča na mnogih področjih. Ima pa tudi nekaj slabosti kot vsi ostali, ena od teh je seveda sorazmerno velika poraba, ki se sicer delno nadomesti s hitrostjo polnjenja, druga slabost, ki jo je treba poudariti, pa je seveda cena.

Prostornost
Frunk

Zapisal

Boštjan Završnik

Leave a Reply