DeMS in Future ZERO 1.0

DeMS in Future ZERO 1.0

DEMS in Future ZERO

Društvo e-Mobilnost Slovenija (DeMS) se je tudi letos predstavljalo na dogodku Future ZERO, ki se je odvilo v soboto, 16. oktobra 2021, med 10. in 17. uro, na Kongresnem trgu v Ljubljani. Kljub prvotnemu poskusu, da bi dogodek izpeljali tako kot vsako leto znotraj Evropskega tedna mobilnosti med 16. in 22. septembrom, so organizatorji zaradi slabega vremena dogodek preložili v oktobrski čas. 

Future ZERO nosi že tradicijo od leta 2007, sicer se je takrat dogodek imenoval ČEVELJ (Čista Električna Vozila za Ekološko ozaveščene Ljudi) in je bil od leta 2012 kot partnerski projekt med Avto klubom GaS Tuning Team, podjetjem Elaphe in Mestno občino Ljubljana pod imenom ECOmeet pridružen Evropskemu tednu mobilnosti. 

Letos, v 2021, pa se predstavlja z novim imenom Future ZERO in novo širino – je največji dogodek na temo trajnostnega transporta v Sloveniji.

V prvi vrsti pri odru: Audi Q4 e-tron, Škoda Enyaq iV in Audi e-tron GT.
Stojnica Društva e-mobilnost Slovenija.
Električni Volkswagen e-up! ob stojnici DeMS-a.

Na dogodku so bile širši javnosti v centru Ljubljane predstavljene najrazličnejše tehnologije in možnosti za trajnostni transport. Predstavljali so se: Avantcar, Avtotehna Vis, Čokočinka, DeMS, Elaphe, Elektro Ljubljana in Gremo na elektriko, Elektro Tošnjak, EMRAX, Exprum, Hyundai, LPP, Mestno redarstvo Mestne občine Ljubljana, Micro, Porsche Slovenija, Renault, ROTOX, SEMpaTJA, UL Fakulteta za elektrotehniko – Formula Študent.

 

Program dogodka:

10.00 Otvoritev dogodka Future ZERO

10.30 Peter Pikl: Vse, kar ste želeli vedeti o električnih vozilih

11.00 Žane Kurent (Hyundai)

11.30 Primož Urbančič (Rotoks)

12.00 Dušan Lukič (Porsche Slovenija)

12.30 Blaž Hrovat (DeMS)

13.00 Gorazd Lampič: Razvoj e-pogonov in smer, ki jo ubira Elaphe

13.30 Maja Gradnik (Sempatja)

14.00 Lea Poredoš (Avtotehna VIS)

14.30 Uroš Klopčič (EMRAX)

15.00 Tomaž Kogoj (Avantcar)

15.30 Julij Zupan (Formula Študent)

17.00 Zaključek dogodka Future ZERO

 

Po hladnem jutru smo dočakali tudi sonce in preostanek dneva smo lažje preživeli v družbi električnih vozil in njihovih zanesenjakov. Kar nekaj članov se nas je zbralo na dogodku.

Jutranja
Selfi 01
Selfi 02

Predelano električno vozilo našega člana Franca Babnika je poželo precej zanimanja obiskovalcev, tudi preverjanje stanja v motornem delu vozila s strani uradne maskote dogodka pomeni, da čas predelav še ni mimo.

ePunto
Naš član Franc Babnik s predelanim električnim Fiatom Punto je z veseljem prestavil svoj avto vsem mimoidočim. 
Gneča

V primeru najbolje prodajnega električnega vozila Tesla Model 3, smo izkoristili tehnologijo, ki nam je natančno podala podatek, koliko obiskovalcev se je približalo vozilu. Natanko 165, dogodkov, je zabeležil sistem zaznavanja. Torej v času dogodka se je vozilu približalo vsaj 165 oseb, oziroma verjetno še nekaj več saj običajno na takšnem dogodku nismo sami.

Tesla Model 3 je zabeležila 165 dogodkov.
Električno vozilo Tesla Model 3.

 

Z druge strani naše stojnice pa podjetje Emrax z električnim jadralnim letalom. Lastnik podjetja Roman Sušnik je tudi naš član in ena izmed tem na prihodnjem strokovnem srečanju, ki bo 3. decembra 2021 v Golf klubu Arboretum, bodo tudi eMotorji za električna letala. Ste vedeli, da je bil eden izmed prvih pilotov, ki je poletel z električnim letalom, ravno naš Roman Sušnik?

Emrax
Jadralno letalo z električnim motorjem

V sklopu podjetja Emrax se je predstavljal tudi gumenjak EJET z električnim pogonom in 40 kWh veliko baterijo. Načeloma smo se dogovorili, da bomo skušali organizirati prvi primerjalni test električnih plovil v slovenskem morju. Elektrifikacija morskega in rečnega prometa je še v fazi razvoja, prednost bo na strani tistih, ki se bodo na to hitreje prilagodili.

EJET
EJET pogled v notranjost

Za odlično organizacijo smo zahvalni članu Blažu Hrovatu, ki je DeMS predstavil tudi na odru dogodka.

Ko so ga poklicali na oder, je Blaž kar poletel predstavljati DeMS. ☺
Blaž Hrovat predstavlja DeMS.

Na dogodku se je predstavljal tudi naš član Robert Tošnjak, lastnik podjetja Elektro Tošnjak (https://www.e-tosnjak.si/), ki se ukvarja z dobavo in montažo polnilnic za električna vozila, prodajo in servisom električnih skirojev in elektro inštalacijami.

Stojnica Elektro Tošnjak.

Z razstavljavcem ROTOX, ki je med drugim predstavljal električni motor Energica, smo se pogovarjali o testiranju tega motorja, ki bi ga v društvu izvedli ob prvi priliki. Seveda je lastnik podjetja Primož Urbančič tudi član našega društva DeMS.

ROTOX

Ker slike povedo več kot tisoč besed, dodajamo še nekaj fotografij, iz katerih je možno dobiti kar najboljši občutek veselega dogajanja na Kongresnem trgu v Ljubljani ta dan. 

Avant2Go
Tesla Model Y
eFormula
IONIQ 5
AUDI e-tron GT
.GO

Še več slik z dogodka si lahko ogledate na uradni spletni strani https://www.futurezero.si/sl/Galerija_2021/.

 

Hvala vsem, ki ste sodelovali pri dogodku!


Zapisala

Dubravka Gramc

Leave a Reply