3. mednarodno srečanje društva za električna vozila Slovenije na Vrhniki

3. mednarodno srečanje društva za električna vozila Slovenije na Vrhniki

Naša srečanja so nastala iz potrebe po druženju isto mislečih ljudi. Vsekakor to ni omejeno zgolj na področje Slovenije. Tako je že prvo je postalo mednarodno, na tretjem pa smo se srečali ljubitelji z elektriko gnanih vozil iz Avstrije, Nemčije, Slovaške, Hrvaške in seveda Slovenije. Skupaj se je prijavilo 47 oseb, med potjo pa se nam je na različnih koncih pridružilo vsaj še 10 vozil.

Zbor v Sinji Gorici pri gasilskem domu je bil dogovorjen že pred požarom v podjetju Kemis. Prostora za zbor nismo zamenjali, ker so gasilci zagotovili, da je območje varno.

Že zjutraj pred osmo uro smo s pomočjo slovaških kolegov postavili prenosno 20 kW DC Chademo/CCS polnilnico. V naslednjih uri so se izmenjala vsa vozila s Chademo vmesnikom. Prenosna polnilna infrastruktura je nekaj, kar bo treba zagotoviti na vseh naših  srečanjih. V kolono za odhod po krožni poti smo se postavili pred podjetjem Kemis. Simbolično dejanje, na eni strani ekološka katastrofa, na drugi strani pa vozila z ničelno emisijo. Sam prizor nepregledne kolone različnih električnih vozil z vseh koncev  je tudi pogled v prihodnost,  v čistejše oblike transporta.


Picture

Bevke

Picture

Pivovarna

Picture

Vrhnika

Picture

100 % električno vozilo

Picture

Odhod iz Bevk
PictureIntervju

Na poti po barju nas je spremljala televizijska ekipa, ki je pripravljala prispevek za večerno informativno oddajo. Z nekaterimi našimi člani so opravili  intervjuje na temo e-mobilnosti, povprašali so nas o naših dosedanjih izkušnjah, poteh, vzrokih za nakup električnega avtomobila.

Prvi postanek smo naredili v Bevkah, kjer smo s pomočjo prijaznega domačina Milana Selana ponovili zgodovino Ljubljanskega barja. Odhod proti Pristavi v tišini,  saj drugače kot tako z električnimi vozili ne gre.

Na Pristavi smo se ustavili, pomalicali, napolnili vozila in poklepetali.  Na obrazih udeležencev je bilo, kljub slabemu vremenu, zaznati dobro voljo. Saj slabega vremena za dobre ljudi ni.

Picture

Postanek pred Pristavo I

Picture

Postanek pred Pristavo II

Ob naslednjem  postanku smo si ogledali razstavo Moja Ljubljanica in pivovarno Human Fish. Na koncu pa še festival kave na Vrhniki. Zaradi velika števila udeležencev smo se razdelili na tri skupine. Zanimivost razstave Moja Ljubljanica je 5200 staro leseno kolo z osjo, ki priča o človeški potrebi za mobilnostjo. Razvoj se danes nadaljuje z e-mobilnostjo, kaj bo se prinesla prihodnost pa bomo še videli.

Po ogledih na Vrhniki smo vožnjo zaključili v Starm malnu, kjer smo ponovno vzpostavili hitro polnilno postajo. Samoiniciativnost članov pri zagotovitvi pogojev za hitro DC polnjenje je presenetila tudi gosta iz Slovaške. Nagovor organizatorja, podelitev nagrad in pohval, vse to je vplivalo na enotnost članstva. Za isto mizo smo se zbrali vsi od pionirjev e-mobilnosti do čisto novih uporabnikov električnih vozil. Družijo nas cilji, zapisani v poslanstvu društva. Poslanstvo je ozaveščati, izobraževati vzpodbujati in podpirati državljane in skupnosti na področju
​e-mobilnosti.

Pogostitev v organizaciji Turističnega društva Blagajana Vrhnika je bila odlična. Debate in ideje o novih projektih so nas družile pozno v noč. Eden izmed predlogov, ki je prišel iz samega članstva, je organizacija 4. mednarodnega srečanja društva za električna vozila Slovenije DEVS. Lokacija pa naj ostane še skrivnost.

Vtisi udeležencev so tisto, kar ostane, zato so takšna srečanja vsako leto bolj obiskana.

Statistika

  • 51 električnih vozil, ki so se udeležili srečanja, predstavlja 10 % vseh registriranih vozil v Sloveniji. Če primerjamo delež s klasičnimi vozili, bi se zbralo 100.000 vozil.
  • Po prijavnicah sodeč imamo udeleženci skupaj prevoženih 3.185.629 kilometrov, kar je 79.6 krat okoli zemlje po obsegu ekvatorja.

Zapisal
​Ignac Završnik