Z Robertom Dominkom, BMVjem, VWjem in Hyundaiem v Trbovljah

Gimnazija in srednja ekonomska šola Trbovlje (GESŠ) je zadnji četrtek v oktobru gostila predstavitev e-mobilnosti na športnem igrišču ob trboveljski občinski stavbi in v šolski predavalnici.

Na povabilo županje sem pred dogodkom ekipi, ki v občini skrbi za energetiko, predstavil društvo in naša prizadevanja ter ponudil naše sodelovanje pri bodoči širitvi infrastrukture in nakupih električnih vozil za potrebe občine in njenih javnih zavodov. Odziv županje in sodelavcev je bil zelo pozitiven.

Skupaj smo se odpravili na nekaj metrov oddaljeno predstavitev električnih vozil, kjer je precej pozornosti pritegnil predelan Fiat Punto Francija Babnika. Moj C-Zero in Nanijev Leaf sta poskrbela za nekaj prvinskih izkušenj domačinov, ki so se odločili preizkusiti posebnosti vožnje z električnimi avtomobili. Svoja vozila so predstavljali tudi Avto Aktiv z BMW i3, Malgaj z e-golfom in e-upom ter Hyundai z Ioniqom.

Če je bil odziv občanov na predstavitvi vozil nekoliko pod pričakovanji organizatorjev, nas je prijetno presenetila precejšnja množica radovednih zvečer v šolski predavalnici, ki so najprej spremljali predstavitev dela Kemijskega inštituta na področju raziskav pogonskih, predvsem litij-žveplovih baterij. O tem je veliko povedal domačin Robert Dominko, eden vodilnih evropskih strokovnjakov na tem področju. V drugem delu smo udeležencem člani DEMSa predstavili dejanske prednosti uporabe električnih vozil, ovrgli neresnice in neupravičene strahove iz medijev ter pojasnili, zakaj so električni avtomobili že sedaj precej cenejši od klasičnih.

Po skromnem obdarovanju smo se kratek čas še zadržali v sproščenem pogovoru s prisotnimi ter se že v trdi temi razšli. Podobni dogodki so dobra priložnost, da člani DEMSa javnosti povemo svoja stališča. S svojim znanjem in izkušnjami smo lahko v pomoč tako podjetjem kot lokalnim skupnostim predvsem pri začetnih korakih prehoda v e-mobilnost.

​David Mrvar