Ionity OMV Smednik

Ionity OMV Smednik

Vsak dan se po Evropi pojavljajo nove ultra hitre polnilne postaje. V Sloveniji že nekaj časa stojijo polnilne postaje Ionity (Ilirska Bistrica in Koper). V četrtek, 2. 7. 2020, je potekal zagon Ionity ultra hitre polnilne postaje na lokaciji OMV Smednik na Dolenjskem.  S strani podjetja ABB smo bili povabljeni, da se jim pridružimo pri zagonu in testu.

16.10.2019

Zgornja fotografija je bila posneta dne, 16. 10. 2019, očitno je, da od postavitve pa do priklopa v naših krajih preteče precej časa.

Dovolj dolg CCS kabel

Ob prihodu precejšnja gneča vozil in osebja iz ABB ter Ionity, ki so prevzemali polnilno postajo.

Testirali smo hitrost polnjenja, ki naj bi teoretično dosegala 350 kW. V praksi pa so najboljše rezultate dosegli s Porsche Taycanom, in sicer 270 kW. Z naše strani smo naredili primerjalni test dveh vozil Tesla Model 3 Long Range. Rezultat je bil na eni 181 kW, na drugi pa 146 kW. Vse je pogojeno s temperaturo in SOC baterije. Na Ionity pravijo, da je omejitev na strani vozila in ne polnilne postaje.

Hitrost 181 kW

V mojem primeru je bilo povprečje 10 minut polnjenja za 19,780 kWh prenesene energije, kar pomeni povprečno hitrost polnjenja 118,68 kW. Še ena zanimiva informacija, energija, ki je prikazana se meri na DC strani in ne AC strani polnilne postaje. 

10 minutno polnjenje

Pogled v drobovje polnilne postaje oziroma enega dela polnilne postaje. 

Pogled v notranjost

Informacije iz prve roke so vedno dobrodošle. Po počitnicah se obeta odpiranje še ultra hitre polnilne postaje v Dobrenju. Prav tako se pripravlja postavitev Ionity ultra hitre polnilne postaje v Ljubljani, kar bo izenačilo prednost trenutno edine Tesline ultra hitre polnilne postaje v Ljubljani, ki že od leta 2014 deluje pri hotelu Four Points by Sheraton.

Zapisal:

Ignac Završnik

Brezplačni Tesla Supercharger za 1.500 kilometrov

Leave a Reply