Ioniq EV 435 kilometrov + 120km hypermiling test

Ioniq EV 435 kilometrov + 120km hypermiling test

Pot iz Smrjen v Ljubljano,Maribor,Mursko Soboto,Maribor,Ljubljano in Smrjene

Glede na to, da je ugodno vreme in da imam pot v Mursko Soboto na mini sestanke k svojemu poslovnemu partnerju sem se danes odločil izpeljati še en test. Poraba na avtocesti, če peljem normalno – med 100 – 120 km/h se pravi, da ne vozim za tovornjaki v zavetrju in šparam vsak kW – skratka neke vrste komfortna vožnja za moje pojme – vožnja brez skrbi in normalno prehitevanje v drugem delu za nazaj pa vožnja v zavetrju za šleper majstri. Temperatura je bila ob štartu 11 potem popoldne pa okoli 20 stopinj celzija. Klime nisem uporabljal ker ni bilo potrebe. Prvi del poti je bila poraba cca 13.3 kWh/100 km kar pomeni, da bi s tako vožnjo brez problema prevozili 200 kilometrov. Omembe vredno je še to, da sem imel zimske gume na avtu – za nazaj pa ne! Ja gume sem šel menjat v Mursko Soboto ker so tam monterji prijazni! Štartal sem od doma s 100% in na klancu dodal še 3 kilometre “overcharged” – ja korejci dopuščajo overcharge – google če vas zanima kaj to je.

V Mariboru sem na Lidl hitri polnilnici iz 33% dodal na 80% cca 15 kWh mi je nafilalo v 20 minutkah (WC in čokoladni krofi) in gasa v MS! Po menjavi gum v Veščici v Murski Soboti sem resetiral trip meter in števec za porabo. Od tam sem se odpeljal nazaj do Lidla, skočil na wc in potem po eno kokakolo in gasa dalje. Dopolnil sem ga na 84%. Tokrat sem peljal kot po jajcih in se nalimal ruskemu šleperistu za rit. Mislim, da me sploh ni opazil razen, ko sem na cestninski postaji zavil na levi pas, ki je za avtomobile in si našel drugo žrtev. Večinoma sem peljal po števcu 90 – 95 km/h bilo je tudi par upočasnjenih voženj tam okoli Celja. Vse zanima poraba verjetno… ja ko sem prišel v Ljubljano za Kolinsko – BTC tam ko je Bezenškova ulica se mi je smejalo… Poraba 8.9 kWh/100km in porabil 34% baterije (122km).

Rezultat? S takim cincanjem bi lahko po AC legitimno naredili 300 km z malo korejsko baterijico. Da se razumemo, ko gledam ostale vlogerje in vozijo še počasneje po AC menim, da to ni varno početje, če te prehiteva tovornjak, še posebej ko ti trobi in žuga z debelimi prsti… Povprečna hitrost, ko sem se prebijal čez gužvo v Ljubljani je padla na 80 km/h, ko sem se parkiral. Od Veščice do Bezenškove v Ljubljani sem se peljal 2:23 minut in prevozil 179,5 km.

V spodnjo galerijo sem pripel slike po vrstnem redu. Iz Smrjen -> Škofljico -> Ljubljana,Bezenškova -> Ljubljana,Plemljeva -> Maribor,Lidl,Ptujska -> MS,Veščica -> MB,Lidl,Ptujska -> LJ,Bezenškova -> Škofljica -> Smrjene. Danes sem naredil 435 km, povprečno porabo imel 11 kWh/100km in povprečna hitrost 87 kmh.

Aja… pa vse štiri gume mi je ratalo zbasat v prtljažnik… 🙂