eMOVE 360

eMOVE 360

Tudi letos sem obiskal eMove 360° in kot je običaj od leta 2015 naprej, z električnim vozilom.

Napredek na področju e-mobilnosti gre bliskovito naprej in prišel je čas, ko sem za pot uporabil e-Golfa z novejšo 35 kWh baterijo. Na poti od Ljubljane do Münchna je čedalje več hitrih polnilnih mest in sicer vsaj 17 hitrih polnih postaj, ki imajo lokacijo v bližini avtoceste. Za postanek za polnjenje si tako lahko izberemo bolj atraktivno mesto. Gostilna v Altenmarktu, trgovina Lidl ali Aldi, Smatrics, Petrol, Kelag,… Če imam možnost izbire, si vedno izberem meni boljšo opcijo. Postanek pri Altenmarktu je bil prava izbira. Odmor za kosilo in v 40 minutah je bil e-Golf pripravljen za nadaljnjo pot. Vse kar sem včasih redno uporabljal, Petrol, Kelag, Smatrics,… je postalo le še spomin na druge čase.

Glede dometa e-Golfa sem bil sprva sicer skeptičen, vendar me je s povprečjem porabe 12,1 kWh za 420 kilometrov prepričal. Tudi zgolj en postanek na poti, je sprejemljiv. Morda bi bilo drugače v slabših vremenskih razmerah, vendar ob takšnem številu hitrih polnilnih mest ni problema.

Na sejmu so primerno uredili tudi parkirišče s polnilnimi postajami za električna vozila. Urejeno in pregledno.

Razstavljavci so ideje in novosti predstavljali v dveh dvoranah, kar je manj kot v preteklih letih. Precej kitajskih podjetij, pohvalni slovenski prostor. Vendar nekako brez pridiha nove svežine in novih rešitev. Kljub temu pa je bila obiskanost dobra, kar kaže na porast zanimanja za električna vozila ter pripadajočo infrastrukturo.

Novost so močnejše polnilnice, ki omogočajo vodno hlajenje kabla in ročke, primerno za moči 100 kW. Prikazane so bile tudi polnilne postaje z močjo do 350 kW. Lahko smo lahko videli, da je prihodnost v majhnih polnilnicah z ločenim in manj opaznim energetskim delom (podobno kot pri Tesla Superchargerjih).

 

Zapisal
Ignac Završnik

Altenmarkt hitra polnilnica

Polnilna postaja

Slovenski del

Električno enosledno vozilo

Prihajajo polnilne postaje velikih moči

Opel Ampera-E