DeMS preverja cene plačljive polnilne infrastrukture

DeMS preverja cene plačljive polnilne infrastrukture

S 1. novembrom 2022 se je, za vse uporabnike GEN-I kartice za polnjenje električnih vozil, spremenil način obračunavanja. V preteklosti je bila cena pavšalna, 1,22 € na kartico, sedaj pa se obračunavata pretočena energija in pristojbina. Obstajali so celo ponudniki plačljive polnilne infrastrukture, ki so to GEN-I rešitev poimenovali anomalija na trgu. Veliko uporabnikov električnih vozil pa je sledilo izreku «podarjenemu konju se ne gleda v zobe« in uporabljaljalo kartico na vseh možnih koncih v Sloveniji in sosednji državi. Potrošnik vedno izberemo bolj ugodno rešitev, ki je na voljo.

Gneča

Cene so enake kot pri GNE (Gremo na elektriko) razen, da pri GEN-I vsak mesec plačaš še naročnino za kartico. Seveda se vsak sam odloči, ali bo še naprej uporabljal storitev polnjenja po teh cenah, priznati pa je treba, da so se potrudili in v njihov sistem pritegnili še druge ponudnike iz tujine in omogočili gostovanje. Pohvalno, dokler se ne preveri cena gostovanja.

#01 Primer: Gradec v Avstriji, lokacija Ikea, Smatrics hitra polnilna postaja gostovanje GEN-I  https://www.plugshare.com/location/127383

Uporaba kartice GEN-I v gostovanju vas lahko drago stane, ce se na primer odpravite po nakupih v Gradec (Avstrija) in obiščete Ikeo, kjer imate pred vhodom več hitrih polnilnic ponudnika Smartics. Moč hitre polnilnice je 50 kW, aktivacija je možna z GEN-I kartico. Obračunavanje je v tem primeru minutno, kar seveda ni ugodno. Ob ceni pristojbine 1 € in ceni minute 1,3 € vas bo enourno polnjenje drago stalo. Teoretično bi v eni uri prenesli 50 kWh, seveda ob dovolj veliki bateriji. Cena tega gostovanja (1€+(60×1,3€))=79 €. Ob povprečni porabi 18 kWh na 100 km vas torej prevoženih 100 kilometrov stane 23,4 €.

Ocenjen čas polnjenja, strošek 79 € preko GEN-I

#02 Primer: Gradec v Avstriji, lokacija Ikea, Smatrics hitra polnilna postaja, zakup JuicePassFlat https://www.plugshare.com/location/127383

Ena izmed rešitev je aplikacija za mobilne telefone, imenovana »Charge Price«, kjer imamo možnost vpogleda v različne ponudnike in cene le teh. Nam se je zdela možnost mesečne količine 70 kWh pri JuicePassFlat za 25 € najboljša možnost. Torej bi v primerjavi z zgornjim izračunom plačali trikrat manj in še 20 kWh bi imeli v dobrem za naslednje polnjenje. Dodatni bonus, zakup kWh lahko uporabljate tudi na Ionity polnilnicah, vendar se, po porabi zakupljene količine, polnjenje obračunava po ceniku, kar pa ni več tako ugodno.

Ionity, nekje v Franciji

Namen zapisa je opozoriti na anomalije, ki sedaj obstajajo preko načina gostovanja. Električna energija tako postane najdražji možni način za potovanje. Ponudniki in cene se spreminjajo in razlike na tem trgu so neverjetno dinamične. Dobra in kvalitetna informacija je zlata vredna. Izogibajte se dragim storitvam in odločite se za tiste, ki imajo boljše pogoje.

Zapisal,

Ignac Završnik

Leave a Reply